PATARIMAI RENGIANT ELEKTROS INSTALIACIJĄ

PATARIMAI RENGIANT ELEKTROS INSTALIACIJĄ

Prieš pradėdami elektros instaliacijos darbus, pasidarykite projektą, kuriame pasižymėkite visus elektros taškus, kabelių išvedžiojimo vietas ir numatomą apšvietimą. Šis projektas pravers ateityje, jei norėsite namuose ką nors rekonstruoti.

Elektros instaliacija būna paslėpta arba matoma. Paslėpta instaliacija atliekama prieš apdailos darbus. Klodami kabelius grindyse, naudokite plastikinius lanksčius vamzdžius. Sienose jie gali būti naudojami, gali ir nebūti. Lubose vamzdžių naudoti nereikia. Vedami horizontaliai, kabeliai neturi būti arčiau nei 15 cm nuo grindų ir lubų, o vertikaliai – ne arčiau nei 10 cm nuo durų ir langų. Plastikiniai lankstūs vamzdžiai būna su viela ir be jos. Su viela galite lengviau ištraukti kabelius. Kabelius vedžiokite stačiais kampais. Pagal jungiamų prietaisų galingumą pasirinkite ir atitinkamo skersmens kabelius. Saugumo sumetimais, rekomenduojama, kad visi laidai būtų su dviguba izoliacija.

Paprastai rozečių aukštis turi būti 30 cm nuo grindų paviršiaus, jungiklių aukštis – 90 cm nuo grindų paviršiaus. Tokiame aukštyje tiek suaugęs, tiek vaikas lengvai pasieks jungiklius, be to, jungikliai netrukdys stalams ir kėdėms, pristumtiems prie sienos. Virtuvėje rozečių bloką (4-6 rozetės) įrenkite virš virtuvės baldų stalviršio. Vaikų kambariams rinkitės rozetes su specialia apsauga. Vonios patalpoms –su apsauginiu dangteliu. Miegamajame kambaryje įsirenkite jungiklį su šviesos reguliatoriumi. Retai naudojamoms patalpoms, tokioms kaip vonia ar sandėliukas, jungiklius reikia įrengti prieš įėjimo duris, atidarymo pusėje. Dažnai naudojamose patalpose – darbo kambaryje, svetainėje, virtuvėje – jungikliai įrengiami praėjus įėjimo duris, atidarymo pusėje. Nepamirškite ir apie rozetes komunikacijoms (garso sistemų, interneto, telefono ryšio) – projekte iš karto numatykite joms vietą.

Idėjos ir patarimai

Palikite komentarą

*
*
*