SIENŲ PARUOŠIMAS DAŽYMUI

SIENŲ PARUOŠIMAS DAŽYMUI

Norite atnaujinti namus ir perdažyti pabodusią sienų spalvą? Neapsigaukite - sienų dažymą galima pavadinti maloniąja darbo dalimi, nes iki tol - reikės pasiraitoti rankoves ir gerai padirbėti prieš ruošiantis dažyti . Norint,  kad dažai lygiai pasiskirstytų po sienos paviršių, neįtrūktų, nepradėtų trupėti – reikia atlikti keletą svarbių paruošiamųjų darbų.

Nelygios, „kuprotos“ ir plyšių išvagotos sienos, kartais ir lubos – dažna galvos skausmo priežastis remontuojant seną namą. Pvz., nėra sunku sutrūkinėjusį tinką paslėpti po dengiamuoju gipskartonio plokščių sluoksniu. Šiuo atveju turite dvi galimybes pasirinkti. Viena iš jų – plokštes tvirtinti prie medinių taškų, kurie savo ruoštu kaiščiais ir medsraigčiais tvirtinami prie sienos. Taip galite paslėpti ir vamzdžius, išvedžiotus ant tinko. Antroji galimybė – polimeriniais, plėvelę sudarančiais klijais plokštes priklijuoti prie seno tinko. Jei pagrindas yra visiškai lygus, o taip būna blokiniuose namuose, plokštes galima tiesiog visu plotu klijuoti prie sienų siūlėms sandarinti skirtu glaistu. Dar viena sienų „kosmetikos“ priemonė yra stiklo pluošto tapetai, kurie klijuojami dispersiniais klijais. Stiklo pluoštas pasižymi dideliu atsparumu tempimui, be to, šie tapetai visiškai panardinami klijų sluoksnyje. Dėl to po šiais tapetais atsidūrę plyšiai tampa nebematomi, o pats apmušalų audinys negali įtrūkti. Jei plyšiai ploni, bet jų daug („voratinklis“), tai nudažius lubas po kiek laiko jie vėl išryškėja. Todėl geriausia išklijuoti lubas grubaus audinio struktūriniais tapetais. Smulkūs ploni plyšiai daugiau nebebus matomi. Plyšius galima uždengti apatiniu apmušalų sluoksniu ar savaime prisiklijuojančia sandarinimo juostele, kuri klijuojama tiesiog ant įtrūkimo vietos.

Kai kuriuose seniai statytuose namuose lubas puošia gipso dirbiniai. Tačiau dažnai ornamentai ir profiliai yra pažeisti, o kartais dalies jų netgi trūksta. Tačiau tai nėra priežastis, dėl kurios turėtumėte nudaužyti visas gipso puošmenas. Tokioms detalėms atnaujinti tinka silikoninio kaučiuko masė, iš kurios galima suformuoti sudėtingos formos puošmenų elementus. Paskui šiuos elementus galima išlieti iš gipso ir dažyti. Tačiau, prieš pradėdami šį darbą, nuo gipso dirbinių turėsite nugrandyti visus dažų sluoksnius. Naujai pagamintus elementus paprasčiausiai priklijuokite prie lubų, ir vėl nušvis senasis grožis.

Dirbant pastato viduje, patartina naudoti naujus gruntus be tirpiklių, t. y. dispersinius gruntus. Jų kvapas yra nestiprus, jie nedegūs, nesprogsta, nuo jų nesvaigsta galva.

Šie produktai tinka reguliuoti tinko, gipso ir gipskartonio plokščių, gebą sugerti vandenį. Tačiau jie netiks, jei norėsite jais ištepti kreida dažytus, dulkėtus, klijiniais dažais nudažytus ar popieriaus likučiais užterštus paviršius. Minėtus gruntus geriausia tepti plačiu šepečiu, patogu ir nedideliu slėgiu išpurkšti purkštuvu.

Remontuojant matomąją seno namo mūro dalį, dažnai norima išlaikyti nepakitusią fasado išvaizdą. Tačiau tai prieštarauja būtinybei sumažinti didelę mūro gebą sugerti vandenį – labiausiai iš tos pusės, kurią stipriausiai aptaško smarkiai lyjant.

Tiek mūras, tiek tinkas gali sugerti daug vandens. Dėl to pastebimai sumažėja mūro šilumos izoliacija. Vadinasi, ištepti fasadą vandenį atstumenčia danga apsimokėtų, nes sumažėtų šildymo išlaidos. Tokia danga padidina mūro ilgalaikiškumą, nes apsaugo jį nuo permirkimo ir rūgštaus lietaus.

Hidrofobinės (vandenį atstumiančios) medžiagos fasadams impregnuoti dažniausiai yra organiniame tirpiklyje ištirpintos silikoninės dervos ar silikonas. Šių medžiagų molekulės susideda iš neorganinės dalies – silicio ir organinės dalies – anglies atomų grandinės, kuri ir sukelia vandens atstūmimo efektą. Taip gauta apsauga nuo lietaus yra veiksminga ir porose bei plyšiuose iki maždaug 0,2 mm gylio. Hidrofobine danga padengtas fasadas tarsi gatvė, kurioje eismas vyksta viena kryptimi: lietaus lašai nebegali patekti į tinką ir mūrą, o vandens garai iš pastato vidaus beveik netrukdomi skverbiasi į išorę.

Profesionalo patarimas:

Vandenį atstumiančios dangos ant sienų tepamos plačiu šepečiu. Jei naudojami produktai, kurių sudėtyje yra tirpiklių, reikėtų naturalių plaukų teptuko. Tinka ir voleliai iš putplasčio. Greičiau fasadą padengsite hidrofobine danga, jei dirbsite su sodo purkštuvu.  

Idėjos ir patarimai

Palikite komentarą

*
*
*