KAS SVARBU RENKANTIS AR ĮRENGIANT VONIOS APŠVIETIMĄ?

KAS SVARBU RENKANTIS AR ĮRENGIANT VONIOS APŠVIETIMĄ?

Planuojant elektros instaliaciją, reikia pasidaryti brėžinį ir jame susižymėti elektros taškus: elektriniam gyvatukui, kištukiniams lizdams, apšvietimui, masažinei voniai, vonios spintelei su apšvietimu, veidrodžiui su apšvietimu, elektriniam šildymo kilimėliui ir t.t. Iš anksto apgalvojus elektros taškus, vėliau įrengus vonios kambario apdailą bus galima išvengti papildomo darbo tvarkant instaliaciją ir laidų vedžiojimo.

Kištukiniai lizdai bus reikalingi, jei naudosite skalbimo mašiną, skalbinių džiovyklę, plaukų džiovintuvą, plaukų žnyples, skutimosi mašinėlę ar kitus prietaisus. Naudokite kištukinius lizdus su apsauginiu dangteliu.

Instaliacinį kabelį reikia naudoti 1,5 mm² ar 2,5 mm² skerspjūvio su dviguba izoliacija. Klojant kabelius grindyse ir sienose, naudokite gofruotus instaliacinius vamzdžius – lubose vamzdžių naudoti nereikia. Vamzdžiai būna su viela ir be jos (vielos pagalba galite lengviau ištraukti kabelius). Horizontaliai kabeliai neturi būti vedami arčiau nei 15 cm nuo grindų ir lubų, vertikaliai – ne arčiau nei 10 cm nuo durų, langų. Kabelius vedžiokite stačiais kampais.

Elektros įvadą į vonios kambarį galima jungti tik per nuotėkio srovės relę, kad žmonės ir įrenginiai būtų apsaugoti nuo perkrovų, trumpųjų jungimų. Visi šviestuvai ir laidai vonios kambaryje turi būti apsaugoti nuo drėgmės. Elektros instaliacijos įrenginiai vonioje turi būti ne mažesnės nei IP 44 saugos klasės. Pirmasis skaičius rodo apsaugos nuo kietų dalelių patekimo į vidų lygį, antrasis – apsaugos nuo vandens patekimo į vidų lygį.

Vonios kambaryje apšvietimas turi būti „minkštas“, „šiltas“, bet gana ryškus ir stiprus. Vonios kambario apšvietimas turėtų būti bendras, o veidrodžio zonoje – atskiras. Saugiausia apšvietimą vonios kambaryje įmontuoti į lubas. Įmontuotiems šviestuvams geriausiai tinka 12 V įtampos lemputės. Veidrodis turi būti apšviestas iš dviejų šonų arba iš dviejų šonų ir viršaus, kad ant veido nekristų šešėliai. Norint jaustis patogiai, apšvietimas vonios kambaryje turėtų būti mažiausiai 75 Lx (liuksų). Ant lempučių pakuočių būna nurodyta lemputės galia W (vatas) ir šviesos srautas Lm (Liumenas). Norint apskaičiuoti, kokio šviesos srauto ir kiek lempučių turi būti vonios kambaryje, reikia skaičiuoti pagal formulę Lm = Lx * S (bendras patalpos sienų ir lubų plotas).

Idėjos ir patarimai
Ankstesnis įrašas
VANDENS FILTRAI
Sekantis įrašas
PLYTELĖS

Palikite komentarą

*
*
*