PLYTELĖS

PLYTELĖS

Pačios populiariausios plytelės – keraminės ir keraminės akmens masės. Pirmosios pasižymi didesniu vandens įgeriamumu, tačiau keramines plyteles klojant namo viduje, ši savybė reikšmės beveik neturi. Didžioji dalis keraminių plytelių – glazūruotos, tuo tarpu akmens masės plytelių apdaila gali būti įvairi, didesnis ir jų dydžių pasirinkimas.

Keraminės plytelės gali būti naudojamos visose patalpos erdvėse, bet dažniausiai jos klojamos vonios kambariuose ar virtuvėje. Akmens masės plytelės dažniau klojamos svetainėse, koridoriuose, ar kitose didesnėse erdvėse. Egzistuoja ir kitos plytelių rūšys: klinkerio plytelės, kurios dažniau klojamos lauke – fasado apdailai, terasoms, taip pat – apdaila iš natūralaus akmens ar stiklo mozaikos. Kadangi plytelės – šalta danga, vis dažniau kartu su jomis įrengiamas ir grindinis šildymas.

Techniškai plytelės gali būti žymimos pagal įvairius parametrus, vieni svarbiausių – atsparumas įbrėžimams, dilumui, slidumo klasė ir vandens įgeriamumas. Pastarasis parametras lemia, ar plytelės tinkamos kloti, pavyzdžiui, lauko sąlygomis. Glazūruotų plytelių atsparumą lemia plytelės apdailos tipo ir konkrečių technologijų taikymo būdai.

Atsparumas dilimui apibūdinamas kaip plytelės paviršiaus nusidėvėjimas per tam tikrą laiką, matuojant kubiniais milimetrais. Tai vadinamoji PEI klasė, žymima penkiomis kategorijomis (I-V). Šis parametras yra aktualiausias ten, kur vaikšto didelis srautas žmonių, o namui ir butui užteks pasirinkti ir II-III ar žemesnės klasės plyteles.

Kitas svarbus reikalavimas plytelėms – jų slidumas. Slidumas basai kojai žymimas A, B, arba C klase, o avalynei egzistuoja R klasė nuo 9 iki 13. Į slidumą ypač reikėtų atkreipti dėmesį įrengiant plyteles vonios kambariuose ar baseinuose. Kuo aukštesnė kategorija, tuo paviršius mažiau slidus: A klasėje reikalavimai yra mažiausi, o C klasės danga yra mažiausiai slidi. Tas pats galioja ir R klasei – danga R9 yra slidžiausia iš jų.

Reikėtų nepamiršti ir pagrindinio – estetiškumo kriterijaus. Anksčiau įprastai grindys būdavo klojamos kiek tamsesnės spalvos nei sienos, t.y., jei konkreti plytelių kolekcija yra kelių spalvų, gamintojas grindines plyteles dažnai pateikdavo tamsesnio tos kolekcijos tono. Reikšmės turi ir spalvos „šiltumas“ ar „šaltumas“, tačiau vienos taisyklės nėra, todėl reikėtų žiūrėti konkrečiai pagal patalpą, savo skonį ir dizaino suvokimą.

Renkantis plyteles reikėtų nepamiršti kai kurių niuansų, kurie gali padėti keisti erdvės suvokimo pojūtį. Vienas jų – jei stačiakampės plytelės klijuojamos horizontaliai, ilgąja kraštine, patalpa atrodys didesnė, jei vertikaliai – aukštesnė. Taip pat, jei klijuojamos didesnio formato, tarkime, 45 x 45 cm, 30 x 60 cm ir kt. panašios plytelės, mažesnė patalpa atrodys didesnė, ir priešingai – jei klijuojamos mažesnio formato, 10 x 10, 20 x 20 cm, plytelės – didesnė erdvė atrodys mažesnė.

Idėjos ir patarimai

Palikite komentarą

*
*
*