KAIP PASIRINKTI KIETOJO KURO KATILĄ?

KAIP PASIRINKTI KIETOJO KURO KATILĄ?

Kaip pasirinkti kietojo kuro katilą?

Namo šilumos gamybos pagrindas – KATILAS. Nuo jo pasirinkimo priklausys Jūsų investicijų į šilumos sistemą dydis, eksploatacijos kaštai, asmeninio laiko sąnaudos ir patogumas.

Pigiausia šildytis kietu kuru. Šiandien rinkoje yra nemažai skirtingų kietojo kuro katilų gamintojų bei dešimtys pačių katilų modifikacijų, todėl išsirinkti reikiamą katilą tikrai nėra lengva. Juolab, kad renkantis neužtenka atsižvelgti tik į kainą ar gamintojo vardą. Kietojo kuro katilai – nuo seno išbandytas ir gerai žinomas būdas šilumos gamybai, tad jie puikiai tiks žmonėms, kurie nori už vidutinišką įrangos įsigijimo kainą turėti santykinai mažas eksploatavimo išlaidas.

Renkantis kietojo kuro katilą, pirmiausia reikia išsiaiškinti, koks katilo galingumas reikalingas. Tai galima padaryti atsižvelgiant į patalpų dydį ir šilumos izoliaciją. Kokia galia reikalinga, galima apskaičiuoti taip: 1 kW galios katilas apšildys apie 10-12 m². Jeigu ketinama statyti akumuliacines talpas, katilą rinkitės žymiai galingesnį nei reikia Jūsų namui. Galingesnis katilas akumuliacinėse talpose sukaupia šilumos perteklių, kurį panaudoja užgesus katilui, taip pat, nereikia dažnai vaikščioti į katilinę.

Reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kad pasirinkus netinkamą katilo galią, šilumos kaina išaugs, nes bus sunaudojama daugiau kuro. Katilas turi išnaudoti 80 proc. savo galios, todėl prieš įsigyjant, būtina pasitarti su specialistu.

Renkantis tarp katilų reikėtų palyginti:

  • Galią
  • Įkrovos tūrį
  • Užkrovimo patogumą
  • Konstrukcijos privalumus
  • Išmatavimus

  Katilas turi būti pagamintas iš kaitrai atsparaus plieno, kitu atveju gali greitai susidėvėti ir prakiurti. Taip pat labai svarbu, kaip suvirintos siūlės. Jos turi būti suvirinamos iš tinkamų medžiagų, reikia patikrinti jų atsparumą metalo tamprumui ir aukštai temperatūrai. Labai svarbu apgalvoti ir kokiu kuru bus kūrenama. Drėgnesniam nei 20-25 proc. kurui rekomenduojama statyti apatinio degimo plieno arba ketaus katilą. Nors ketaus katilai turi mažesnį efektyvumą ir trumpesnį degimo laiką, jie yra mažiausiai lepūs kurui ir kamino traukai, taip pat jie yra ilgaamžiai.

Kad katilas tarnautų ilgiau, reikia:

1. Teisingai pasirinkti katilo galingumą.

2. Teisingai jį paruošti: būtina sumontuoti mažąjį vandens apytakos ratą, palaikantį grįžtamojo į katilą vandens temperatūrą (ji turi būti ne žemesnė nei 60°C)  ir cirkuliacinį siurblį grįžtamoje vandens linijoje.

3. Teisingai įrengti kaminą, užtikrinantį reikalingą trauką.

4. Sudaryti tokias katilo darbo sąlygas, kad jis dirbtų ne mažesniu kaip 80 proc. galingumu.

5. Naudoti tik tokį kurą (pagal rūšį ir kokybę), koks nurodytas pase-instrukcijoje.

6. Norint prailginti degimo laiką, naudoti „kietesnes“ malkas (ąžuolą, beržą ir kt.) – jos degs ilgiau.

7. Periodiškai valyti katilą nuo susidariusių suodžių ir dervų.

Idėjos ir patarimai
Ankstesnis įrašas
PLYTELĖS

Palikite komentarą

*
*
*