LAPKRITIS SODE, DARŽE, GĖLYNE: PATARIA MOKI-VEŽI

LAPKRITIS SODE, DARŽE, GĖLYNE: PATARIA MOKI-VEŽI

Rudeniui gerokai įsibėgėjus, kai paskutinis derlius sode ir darže nuimtas, pamažu ateina ramybės metas. Ir, nors oro temperatūra gerokai žemesnė, o šalčiai pamažu artinasi, veiklos tiek sode, tiek darže vistiek yra. Apie juos – šiame MOKI-VEŽI blogo įraše.

Visko, ko gali prireikti šiems darbams, ieškokite artimiausioje MOKI-VEŽI parduotuvėje su nuolaidomis.

Sodas

Vienas svarbiausių darbų rudeniui įsibėgėjus – medelių balinimas. Ši procedūra apsaugos medžius nuo kaitrios žiemos ar pavasario saulės. Daugelis sodininkų šį darbą pasilieka pavasariui, tačiau tuomet medelių balinimas nebeturi reikšmės ir neatlieka jokios funkcijos.

Lapkričio mėnesį sode taip pat būtinai sugrėbkite paskutinius lapus po vaismedžiais bei surinkite nukritusius vaisius – taip sumažinsite grybinių ligų bei kenkėjų plitimą. Išsirinkite jums labiausiai tinkamą grėblį čia.

Jei jūsų kiemą puošia veja, sugrėbkite ir ant jos esančius lapus: taip veja išliks ne tik dekoratyvi, bet ir sveika. Juos metame į duobę drauge su bulvienojais bei daržovių liekanomis. Lapų grėbimui rekomenduojame vieną populiariausių MOKI-VEŽI prekių rudenį – specialiai lapams skirtą FISKARS SOLID M grėblį.

Štai, jautriausius sodo augalus paruoškite žiemai: juos uždenkite, bet bent kartą per mėnesį patikrinkite, ar gauna pakankamai drėgmės. Ir taip – iki pat pavasario. Visa reikalinga laistymo įranga bei priemonės čia.

Jei lapkritis būtų gana sausas, nepamirškite palaistyti visžalius lapuočius – taip pastarieji geriau žiemos.

O štai, medžių kamienus, dar prieš prasidedant žiemai, apdenkite tinkleliu arba nutepkite repelentu: taip juos apsaugosite nuo žinduolių, kurie gali augalus apgraužti.

Gėlynas

Dar iki lapkričio vidurio galite sodinti vienmetes gėles, medetkas, vienmetes aguonas, kochijas, ešolcijas, rugiagėles, klarkijas ir pan.

Štai, daugiamečių gėlių mulčiavimui palankus visas mėnuo. Jas mulčiuokite 5-8 cm durpių ar pjuvenų sluoksniu. Taip pat mulčo asortimentą rasite ir artimiausioje MOKI-VEŽI parduotuvėje. Dar prieš įšąlant žemei nepamirškite apmulčiuoti rožių bei raganių.  O jei jūsų kiemą juosia gyvatvorė, dirvą aplink ją mulčiuokite durpėmis arba perpuvusiomis pjuvenomis.

Jei jūsų gėlyną puošia visžaliai daugiamečiai alpinariumų augalai ar dvimetės gėlės (našlaitės, saulutės, neužmirštuolės, šiurpiniai gvazdikai ir kt.), mėnesio pabaigoje juos pridenkite eglišakėmis.

Mėnesio pradžioje, jei orai palankūs, galite pasisodinti ir tulpių – taip šios jus pradžiugins jau ankstyvą pavasarį.

 

O ką jūs planuojate nuveikti paskutinį rudens mėnesį savo sode ar darže? Kviečiame pasidalinti su mumis MOKI-VEŽI SODO GAMA Facebook paskyroje!

Bendri pranešimai , Idėjos ir patarimai , Sodininko kalendorius

Palikite komentarą

*
*
*