Natalija Bunkė pataria: kaip apsaugoti savo daržą nuo kenkėjų?

Natalija Bunkė pataria: kaip apsaugoti savo daržą nuo kenkėjų?

Įsibėgėjus pavasariui ir atšilus orams žmonės vis dažniau traukia į sodus ir daržus – prasideda augalų sodinimo metas. Norintiems gausaus derliaus, dainininkė Natalija Bunkė pataria, kaip apsaugoti savo daržą nuo kenkėjų.

Pasak N. Bunkės dažniausiai sodininkai kenčia nuo kurmių atakų. Jie išrausia net labiausiai išpuoselėtą veją, o dėl po žeme išraustų tunelių nudžiūsta augalų šaknys ir jie miršta. Nors kurmius visada galima naikinti įvairiomis liaudiškomis priemonėmis, geriausi rezultatai vis dėlto pasiekiami į pagalbą pasitelkus specialias priemones.

„Sunku su kurmiais kovoti, nes jie labai išradingi. Teko išbandyti daugybę savadarbių priemonių, tačiau labiausiai man pasiteisinusios – spąstai ir natūralūs dirvos priedai. Jas man rekomendavo „MOKI VEŽI“ konsultantai, į kuriuos visuomet kreipiuosi dėl visų su daržu ir sodu susijusių klausimų“, – sako žinoma šalies dainininkė.

Pašnekovė priduria, kad daugelis žmonių vengia naudoti spąstus dėl žalos gyvūnams. Tačiau „MOKI VEŽI“ parduotuvėse esantys spąstai yra humaniški – jie pagauna kurmį, nesužeisdami jo. Todėl jūs galite jį paleisti ten, kur gyvūnas neniokos jūsų sodo ir daržo.

„Kita puikiai pasiteisinusi priemonė – natūralūs dirvos priedai nuo kurmių. Dėl jų dirvoje esantis maistas tampa nepatrauklus ir jie iš ten pasišalina, – pasakoja N. Bunkė. – Tiesa, dirvos priedai man patiko ne tik dėl efektyvios kovos su kurmiais, bet ir todėl, kad atgraso augintinius nuo noro kapstytis ir šlapintis sode ar darže. Tik prieš naudodami juos, atidžiai perskaitykite instrukciją, nes priemonės kiekis skiriasi priklausomai nuo to, ar norite atbaidyti kenkėjus ar naminius gyvūnus.

Sparčiausiai besiveisiantys kenkėjai

Daržininkams bei sodininkams kasmet tenka kovoti ir su šliužų antplūdžiu. Jie nugraužia viską, ką tik randa pakeliui – augalų lapus, stiebus, pumpurus, šaknis ar jaunus daigus. Atsižvelgiant į šliužų gebėjimą gausiai daugintis – viena šliužas padeda iki 400 kiaušinėlių – vienintelis būdais jais atsikratyti – juos išnaikinti.

„Pernai darže ir jo pakraščiuose šliužus ėmiau skaičiuoti dešimtimis. Jie ėmė graužti tiek vazoninius, tiek dekoratyvinius augalus. O net ir kruopščiai juos surinkus, kitą rytą ritualą turėdavau kartoti iš naujo. Pasikonsultavusi su „MOKI VEŽI“ darbuotojais sužinojau, kad laiku neišnaikinus šliužų, kitais metais jų gali atsirasti 10 kartų daugiau ir taip niekuomet neišauginsiu nei derliaus, nei gražių augalų“, – sako dainininkė.

Pasak N. Bunkės, labiausiai jai pasiteisinusi, „MOKI VEŽI“ darbuotojų rekomenduota priemonė kovoje su kenkėjais – „Gusto“ moliuskocidas nuo šliužų. Jis skirtas apsaugoti braškes, svogūnus, pomidorus, prieskoninius ir dekoratyvinius augalus bei daugybę kitų sodo ir daržo gėrybių.

„Priemonę naudokite vos pastebėję nugraužtus augalų lapus, stiebus, šaknis ar jų paliktus gleivių pėdsakus. Taip greičiausiai užkirsite jiems kelią toliau daugintis. Jei šliužų labai daug, kaip buvo mano darže, priemonę po 7–14 dienų naudokite pakartotinai“, – aiškina žinoma šalies dainininkė.

Paklausiausios prekės

„MOKI VEŽI“ marketingo vadovas Nerijus Višinskas pažymi, kad, kaip ir kasmet, prasidėjus sodo ir daržo sezonui, prevencinės priemonės nuo kurmių ir šliužų yra vienos paklausiausių tarp pirkėjų.

„Dažnai girdime klientus sakant: viską išbandžiau, išleidau daug pinigų, tačiau niekas nepadėjo. Tokioje situacijoje gali padėti „MOKI VEŽI“ parduotuvėse dirbantys konsultantai, kurie, atsižvelgdami į konkrečią situaciją, visuomet pasiūlys tinkamų prevencinių ar kovai su kenkėjais reikiamų priemonių. Taip padedant sutaupyti tiek laiko, tiek kantrybės ir pinigų“, – sako N. Višinskas.

Apie UAB „MAKVEŽA“:

Lietuviško kapitalo UAB „MAKVEŽA“, valdanti statybos, remonto, apdailos bei sodo prekių prekybos tinklą „MOKI VEŽI“, Lietuvoje veikia nuo 2000 m. Šiuo metu 24-iose tinklo parduotuvėse, įsikūrusiose ne tik didžiuosiuose šalies miestuose, bet ir regionuose bei interneto parduotuvėje www.mokivezi.lt dirba daugiau nei 730 darbuotojų.

Daugiau informacijos:

Nerijus Višinskas

UAB „Makveža“ marketingo vadovas

Mob. +370 620 32743

 

Bendri pranešimai , Idėjos ir patarimai

Palikite komentarą

*
*
*