SAUSIO MĖNESIO PATARIMAI SODININKAMS

SAUSIO MĖNESIO PATARIMAI SODININKAMS

Nors dabar sode bei darže – poilsio ir ramybės metas, sausis – puikus laikas pradėti galvoti bei planuoti būsimą derlių. Juk jau šį mėnesį galima imtis pirmųjų daiginimo darbų! Be to, yra nedidelių darbų, kuriuos daugelis sodininkų pamiršta, tačiau jų neatlikus galite patirtiti nemenką žalą.

Į ką svarbu atkreipti dėmesį? Kokie darbai laukia sausį? Ką daiginti? Ką pataria MOKI-VEŽI ekspertai? Į visus klausimus atsakysime šiame blogo įraše.

SODO AUGALŲ PATIKRA

Žiemą esant gausiam snygiui apžiūrėkite visus sodo augalus, krūmelius, nupurtykite nuo jų šakų sniegą, kadangi nuo jo svyrančios šakos gali sulūžti.

Tai atlikus sumindžiokite aplink vaismedžius nukritusį sniegą. Apžiūrėkite juos, o kabančius vaisius ir senus lapus nuimkite.

MEDELIŲ GENĖJIMAS

Jeigu nėra šalta, įpusėjus sausiui galima atlikti vaismedžių genėjimą. Svarbu, kad temperatūra nebūtų žemesnė nei 10 laipsnių šalčio. MOKI VEŽI parduotuvės darbuotojai genėjimui pataria naudoti tam skirtas sodo žirkles, kurios palengvins darbą kerpant kelių centimetrų skersmens šakas, o ir medeliai išliks nepažeisti. Visos į vainiko vidų augančios, nesveikos ir besitrinančios šakos bei ūgliai privalo būti pašalinti.

INVENTORIAUS PRIEŽIŪRA IR PARUOŠIMAS KITAM SEZONUI

Taipogi patariame išnaudoti laisvesnį nuo sodo darbų laiką ir sutvarkyti jau turimą inventorių. Dezinfekuokite daiginimo talpas bei sodo įrankius, taip pat rekomenduojame juos atsinaujinti, jeigu šie jau susidėvėjo.

Nepamirškite patikrinti, kaip laikosi daržovės ir gėlės, sandėliuojamos jūsų rūsyje. Žiemos metu, dauguma augalų nereikalauja ypatingo saugojimo sąlygų. Užtenka porą kartų patikrinti, ar nėra sugedusių augalų ir juos atrinkus pašalinti. 0-1 laipsnio šilumos bei 80-90 % oro drėgmės yra tinkamos sąlygos sandėliavimui.

BŪSIMO DERLIAUS PLANAVIMAS

Sausis – puikus metas pradėti planuoti būsimą derlių. Jau šio mėnesio pabaigoje-vasarį bus galima pradėti daiginimą, todėl iš anksto suplanuokite, ką auginsite savo sode, kad žinotumėte, ką daiginti.

Kad pavasarį būtų lengviau, jau dabar galite netgi nubraižyti būsimo sodo, daržo planą ir pažymėti, ką bei kur auginsite. Vėliau bus itin paprasta sodinti bei prižiūrėti derlių.

DAIGINIMAS

MOKI-VEŽI parduotuvėse jau rasite nuolat pildomą daiginimo prekių asortimentą. Pasirūpinkite daiginimo talpomis, durpinėmis tabletėmis, trąšomis, substratu ir dar šio mėnesio pabaigoje pradėkite daiginti.

Antroje žiemos pusėje galima daiginti vėlyvas daržoves bei negreitai pražystančias gėles.

Prieš daiginant:

  • Atrinkite daiginimui tinkamas sėklas.
  • Nesodinkite per giliai.
  • Nepamirškite etikečių, kurios padės nesusimaišyti bei tinkamai prižiūrėti kiekvieną daigelį.

Linkime malonių darbų!

Bendri pranešimai , Idėjos ir patarimai , Sodininko kalendorius

Palikite komentarą

*
*
*