STATYBINIAI MIŠINIAI

STATYBINIAI MIŠINIAI
 

Spartėjant statybos apdailos darbams, augant darbų atlikimo kokybės reikalavimams, neužtenka naudoti mišinius kuriuos dozuojame, gaminame objekte patys. Tai užima nemažai darbo laiko. Tokie mišiniai vadinami paprastaisiais. Šiuolaikiniai vidaus ir išorės statybos darbai neįsivaizduojami be sausųjų statybinių mišinių. Pastaruoju metu paprastuosius mišinius išstumia sausi statybiniai mišiniai, kurie užima apie 70 % rinkos.

Sausieji statybiniai mišiniai – tai gamykliniu būdu sudozuoti, sumaišyti ir sufasuoti į popierinius maišus, statyboje naudojami glaistai, tinkai, plytelių klijai, betonai ir kt. mišiniai. Šiuos mišinius tereikia statybos objekte užmaišyti su vandeniu, vandens kiekis nurodomas ant įpakavimo. Kiekvieno gamintojo statybiniai mišiniai užmaišomi su kitokiu vandens kiekiu, užmaišymo būdai irgi skiriasi. Populiariausias užmaišymo būdas yra kai mišinys sumaišomas iki vienalytės masės. Sausuose statybiniuose mišiniuose naudojami milteliniai cheminiai priedai. Todėl maišant mišinius su vandeniu, mišinius po keletos minučių reikia papildomai permaišyti, kad cheminiai priedai įtrauktų reikiamą kiekį vandens ir atliktų savo darbą. Visi sausi statybiniai mišiniai gaminami pagal dvi technologines versijas:

Rankinio apdirbimo mišiniai, skirti nedideliems remonto darbams. Iš technologinės pusės žiūrint, paviršiams iki 50 m² lyginimui.

Mašininio apdirbimo mišiniai, skirti didelių plotų apdirbimui, nuo 100 m² ir daugiau. Su specialiais mechanizmais galima atlikti betonavimo ir tinkavimo darbus, klijų ir dekoratyvinių tinkų užnešimo, glaistymo ir dažymo darbus. Atliekant darbus mechanizuotu būdu, kai darbų apimtys didelės, pas gamintojus galima užsakyti specialius sausų mišinių konteinerius - silosus. Statybiniai mišiniai plačiai naudojami įvairiose statybų srityse dėl daugelio teigiamų savybių: trumpos džiūvimo trukmės, pakankamo stiprio, ilgaamžiškumo, palyginti mažo šilumos, garso laidumo, didelio atsparumo ugniai, paprastumo naudoti.

Sausi gipsiniai statybiniai mišiniai Gipsinių mišinių panaudojimas nuo rūsio iki stogo, jeigu tam tinkamos sąlygos, nėra per didelis drėgmės kiekis. Tai idealus pagrindo paruošimas prieš tapetavimo, dažymo ir plytelių klojimo darbus. Gipsinius mišinius galima suskirstyti į kelias grupes: gipsiniai tinkai, glaistomieji gipsiniai tinkai, gipsiniai glaistai, specialūs gipsiniai mišiniai. Sausąjį statybinį mišinį sudaro trys pagrindiniai komponentai, tarpusavyje sudozuoti tam tikru santykiu: rišanti medžiaga, užpildas ir modifikuotieji cheminiai priedai.

Rišanti medžiaga – gipsas, orinė rišanti medžiaga. Gipsas reguliuoja patalpų drėgnumą, gera gipsinės medžiagos šiluminė inercija, todėl patalpose sukuriamas puikus mikroklimatas. Gipsas sumaišytas su vandeniu, stingdamas, nežymiai plečiasi. Tuo tarpu gipsinis mišinys sumaišytas su cheminiais priedais stingdamas traukiasi. Statybinio gipso, sumaišyto su vandeniu, stingimo laikas yra nuo 6 iki 20 min.

Užpildas. Gipsiniams mišiniams naudojamas, priklausomai nuo darbo pobūdžio: maltas smėlis (gipsinis glaistas); sijotas smėlis ir lengvieji užpildai iki 1,5 mm stambumo (gipsiniai tinkai); sijotas smėlis iki 8 mm stambumo (gipsinis grindų pakloto mišinys). Gipsiniams mišiniams (tinkams) dažnai naudojami lengvieji mineraliniai užpildai. Tokie kaip vulkaninis tufas, pemza. Todėl būtent gipsinių tinkavimo mišinių maišo tūris yra didesnis, nors svoris panašus kaip ir cementinių mišinių.

Modifikuotieji cheminiai priedai – tai specialūs miltelių ar skysčio pavidalo cheminiai preparatai, kurie pagerina mišinio naudojimo ir eksploatacines savybes. Gali būti naudojami įvairūs priedai: gipso stingimą lėtinantys priedai, lipnumą ir plastiškumą gerinantys priedai, sukibimą gerinantys priedai, sintetiniai modifikuotieji priedai, kaip priedas gali būti naudojamos kalkės.

Gipsinis tinkas Tiek rankinis tiek ir mašininis gipsinis tinkas naudojami visų mineralinių pagrindų lyginimui vienu sluoksniu. Jos klojamos ant tvirtų mineralinių paviršių. Netinka kloti ant medinių, metalinių paviršių ir silpno biraus tinko, taip pat netinka grindims. Vidutinis tinko sluoksnis ant paviršiaus yra 8–10 mm, šis sluoksnis reikalingas norint ant jo klijuoti keramines plyteles. Minimalus tinko sluoksnis ant paviršiaus yra 3–5 mm, šis minimalus sluoksnis reikalingas geram paviršiaus sukibimui su tinku. Išlyginto paviršiaus džiuvimo laikas apie 7 paros. Kiekvienas gamintojas pateikia rekomenduojamą vidutinį tinko sluoksnio storį, kuris ir turi būti užteptas ant paviršiaus. Reikia atkreipti dėmesį į gamintojo rekomendacijas per kiek laiko turi būti sunaudotas mišinys (3-6 mėn.), nes praėjus šiam laikotarpiui mišinį sudėtinga užmaišyti, sudėtinga  su juo dirbti, blogai sukimba su paviršiumi.

Glaistomieji gipsiniai tinkai Kaip ir gipsiniai tinkai, glaistomieji gipsiniai tinkai  užmaišomi su vandeniu, vandens kiekį nurodo gamintojas, užmaišymas toks pat kaip ir gipsinių tinkų, maišoma iki vientisos masės po 5 min permaišoma. Glaistomieji tinkai tinka įprastinio drėgnumo paviršių lyginimui, didesnio drėgnumo paviršiams netinka. Paviršių išlygintą su glaistomaisiais tinkais gali iš karto dažyti,  apklijuoti apmušalais, plyteles galima klijuoti, kai eksploatuojama patalpa yra sausa. Glaistomieji gipsiniai tinkai naudojami ant lygių pagrindų. Tinka ant silikatinių, akyto betono, keramzitinių blokelių bei ant betoninių konstrukcinių elementų, monolitinių lubų lyginimui. Netinka ant medinių metalinių ir silpnų birių pagrindų. Rekomenduojamas gipsinio tinko sluoksnis yra 2 – 5 mm. Jai reikia antro sluoksnio, reikia stebėti, kad pirmas sluoksnis būtų pilnai išdžiūvęs. Vienas sluoksnis išlyginto mišinio džiųsta apie 5 paras. Nuo pagaminimo datos mišiniai tinkami naudojimui apie 6 mėn. Naudojant glaistomuosius gipsinius tinkus reikia griežtai laikytis gamintojo pateikiamų maišymo rekomendacijų ir sunaudoti mišinį per rekomenduojamą laiką.

Gipsiniai glaistymo mišiniai Mišiniai skirti gipso kartono siūlių užtaisymui. Su šiais glaistais galima glaistyti paviršius, tačiau tai per brangūs mišiniai ištisiniam glaistymui. Galima naudoti mišinius trūkimų užtaisymui, įvairių armavimo juostų (popierinių, stiklo audinio, stiklo pluošto) klijavimui. Taip pat puikiai priklijuojama apdailiniai kampai (plastikiniai, lengvų lydinių), netgi galima, plonu sluoksniu, lyginti paviršius. Taip pat kai pagrindas paruoštas lygiai, pagal reikalavimus, su šiais mišiniais galima klijuoti gipskartonio plokštes. Glaistymo mišiniai gaminami dviejų rūšių:

  • Glaistas gipso kartono siūlių  užtaisymui su armavimo juosta. Tai pigesnis, populiaresnis, dažniau naudojamas mišinys.
  • Glaistas gipso kartono siūlių užtaisymui be armavimo juostos. Tai tvirtesnis, lankstesnis, mišinys.

Mišiniai užmaišomi nurodytu vandens kiekiu, kurį nurodo gamintojas. Užmaišymas atliekamas rankinėmis – elektrinėmis maišyklėmis ar rankiniu būdu, tai taip pat nurodo gamintojas. Užmaišytas mišinys sukietėja per 1 val. Tad maišyti mišinio reikia tiek, kiek suspėsite atlikti darbų per 1 val. Gipsiniai mišiniai yra plačiai naudojami įvairiose statybų srityse dėl daugelio teigiamų savybių: trumpos džiuvimo trukmės, pakankamo stiprio, ilgaamžiškumo, palyginti mažo šilumos, garso laidumo, didelio atsparumo ugniai, paprastumo naudoti. Lietuvos rinkoje siūloma daugybė įvairių statybinių mišinių, kurių techniniai duomenys, savybės ir naudojimas panašūs. Kad gaminys būtų paklausus rinkoje, jis turi būti ne tik kokybiškas, bet ir parduodamas už patrauklią kainą.  

Idėjos ir patarimai

Palikite komentarą

*
*
*