PATYRUSIEMS SODININKAMS IR NAUJOKAMS: SVARBIAUSIŲ BALANDŽIO DARBŲ SĄRAŠAS

PATYRUSIEMS SODININKAMS IR NAUJOKAMS: SVARBIAUSIŲ BALANDŽIO DARBŲ SĄRAŠAS

Niekas nepaneigs, jog skanauti savo užaugintą derlių yra didelis malonumas – žinome, kuo tręšta, kaip auginta, o ir skonis visai kitoks, nei parduotuvėse įsigytų vaisių bei daržovių. Džiaugiamės, jog į Moki Veži vis dažniau užsuka jauni žmonės, ieškantys daiginimo prekių ir norintys patys išmėginti daržininkystę. Būtent todėl šiame įraše norime pasidalinti svarbiausiais balandžio darbais, priminti, ką jau galima daiginti, sėti, auginti ant palangės ir t. t. Visų reikalingų prekių kviečiame ieškoti Moki Veži parduotuvėse ir, žinoma, pasinaudoti naujausiais pasiūlymais!

PIRMOJI BALANDŽIO MĖNESIO DEKADA

Jūsų kiemą puošia veja? Kai sniegas nutirps, veją svarbu aeruoti, kad ji gautų pakankamai deguonies, vandens bei saulės. Šiam darbui Moki Veži klientai dažniausiai pasitelkia grėblį-aeratorių.

Mėnesio pradžioje taip pat apžiūrėkite gėlynus ir sodą. Gal metas įsigyti vijoklių – raganių, sausmedžių, vijoklinių hortenzijų, vinvyčių? Norite įdomesnių augalų? Įneškite šiek tiek egzotikos: Moki Veži rasite ir magnolijų, kortaderijų!

Iki balandžio pabaigos galima genėti obelis, kriaušes, slyvas – tai būtina padaryti dar iki pumpurų skleidimosi pradžios. Išpjaustę išdžiūvusias, aplūžusias šakas, nepamirškite išretinti ir tas vaismedžių vietas, kur jų šakos auga ypač tankiai. Ant žaizdų nieko nelaukdami užtepkite emulsinių vandens dažų. Tiesa, vyšnių bei trešnių medžius rekomenduojama genėti po derliaus.

Iki vegetacijos pradžios, t. y. balandžio vidurio, sodinkite naujus sodinukus, ypač kaulavaisinius vaismedžius, kad jie spėtų prigyti bei pasiruošti būsimos žiemos šalčiams. Sodinukų ieškokite didžiosiose Moki Veži parduotuvėse.

ANTROJI BALANDŽIO DEKADA

Balandžio mėnesiui įgavus pagreitį, galima patręšti daugiametes gėles gėlynuose. Platus trąšų augalams pasirinkimas – mokivezi.lt bei Moki Veži parduotuvėse.

Dabar aktualus ir kapų apželdinimas – čia tinka pelargonijos, begonijos ir kitos vienmetės gėlės. Kartu apžiūrėkite, ar nesuskilusios kapų vazos, papildykite kapų žvakių atsargas. Jei neturite laiko dažnai lankyti kapų, juos papuošti galite ir įvairių dirbtinių gėlių kompozicijomis.

Dabar geras metas įsigyti naujų sodininko įrankių, juk balandžio mėnuo – tinkamas laikas pasiruošti artėjantiems darbams ir sukasti dirvą. Be to, darbų sode ir darže nuo šiol vis daugės.

Ankstyvųjų bulvių daigus galima pradėti daiginti jau balandžio viduryje. Tai padarius, jų derėjimas prasidės anksčiau.

Šiltesnėje vietoje jau balandžio viduryje galima sodinti ropinius, žiedinius kopūstus. Net jei ir pasitaikytų nedidelių šalnų, gerai užgrūdinti daigai jų nebijo.

Orams atšilus nudenkite rožes bei surinkite nukritusius medžių, krūmų lapus. Nepamirškite naikinti piktžoles.

TREČIOJI MĖNESIO DEKADA

Dabar galimas vaismedžių ir vaiskrūmių sodinimas. Ekspertas siūlo atkreipti dėmesį į kolonines obelų rūšis! Sodinant medelius, bus reikalingi kuoliukai bei virvės – pirkdami sodinukus mūsų parduotuvėse, nepamirškite įsigyti ir jų. Be to, dabar geras laikas skiepyti vaismedžius.

Dar vienas svarbus darbas – dirvožemio gerinimas. Tam tinka kompostas, organinės (srutos, mėšlas) ir mineralinės (kalcis, fosforas, azotas) trąšos. Pastarųjų galite įsigyti Moki Veži.

Jei turite šiltnamį, antroje balandžio pusėje jau galite pasėti moliūgų, arbūzų, cukinijų.

Mėnesio pabaigoje prasideda bulvių daiginimas ir pasiruošimas bulvių sodinimo sezonui. Šiuo metu galima sodinti ir braškių daigus, lauke sėti morkas, ridikėlius ir kitas daržoves.

UŽSUKITE Į MOKI-VEŽI ĮVAIRIŲ SODINUKŲ

Anot eksperto, balandžio mėnuo – puikus laikas daugeliui sodinukų sodinti! Prieš tai darydami, gerai apžiūrėkite medelio šaknis, kad jos nebūtų pažeistos. Taip pat svarbu pasirinktą augalą sodinti tik į įšilusią žemę, tad būtinai sulaukite tinkamos temperatūros.

Pasirinktam sodinukui iškaskite tokią duobę, kurioje jo šaknų sistema puikiai tilptų, nesusilankstytų. Jeigu gruntas – nelaidus, sodinamam augalui įrenkite drenažą. Tuomet į duobę įdėto augalo šaknų sistemą užpilkite pagerintu dirvožemiu. Aplink augalą galite sukasti kauburėlį, o pasodinę būtinai gausiai palaistykite.

Linkime malonių darbų!

Bendri pranešimai , Sodininko kalendorius

Palikite komentarą

*
*
*