SODO PUOŠMENA – JURGINAI: SODINIMAS BEI AUGINIMAS

Gražiais žiedais akį džiuginančios, aukštos, grakščios ir itin kvapnios sodo puošmenos – jurginai – vienos populiariausių gėlių Lietuvoje. Šios gėlės ne tik puošia, bet ir gali pasitarnauti pratiškai atskiriant sodo erdves, aptveriant lysves ar net „paslepiant“ ūkinėms reikmėms naudojamas zonas.  Antroje balandžio dekadoje jau galite planuoti jų sodinimą!

Šios gėlės nemėgsta pavėsingų vietų, todėl geriausia sodinti į saulės labiausiai šildomą vietą jūsų sode. Prieš sodindami jurginus įsitikinkite, kad dirva – puri ir trąši. Juos sodinkite 80 cm – 1 m atstumu, 40 cm skersmens ir tokio pat gylio duobutėse. Pasodinus jurginus, juos galite papildomai patręšti.

Tiesa, jei balandžio pradžioje jurginus pirmiausia pasodinsite į vazoną ir tik mėnesio gale – į dirvą, tikėtina, kad žiedais džiaugsitės šiek tiek ankščiau.

Jau dirvoje pasodinti jurginai – visai nereiklūs priežiūrai. Kaip ir minėjome, šioms gėlėms labiausiai patinka saulėta vieta. Kai stiebai išdygs, krūme palikite 3-5 stiebus. Jiems augant, nepamirškite šalinti ūglius (iš lapų pažastų) bei apatinius lapus.  Teisingai prižiūrimi jurginai turėtų pražysti jau birželį bei žydėti iki pat vėlyvo rudens.

Rudenį, pasibaigus šių gėlių žydėjimo metui, gumbus iškaskite. Tik iškasus, neskubėkite jų nešti vidun: jei diena sausa, juos palikite gryname ore apdžiūti. Apdžiūvus gumbams, jurginus geriausia laikyti užpiltus sausomis durpėmis šiltame ir drėgname rūsyje.

Šių gėlių gumbus apžiūrėti bei dalinti rekomenduojama gruodžio mėnesį.

Auginate jurginus ir turite daugiau naudingų patarimų? Pasidalinkite su mūsų bendruomene Facebook paskyroje!

Bendri pranešimai , Idėjos ir patarimai

Palikite komentarą

*
*
*