KAIP IŠSIRINKTI VEJŲ ŽOLIŲ SĖKLAS?

KAIP IŠSIRINKTI VEJŲ ŽOLIŲ SĖKLAS?

Veja - vienas iš svarbiausių sodybos ir namo kiemo kraštovaizdžio detalių. Graži veja reikalauja nemažai priežiūros. Tačiau tinkamai išsirinkus veją pagal savo poreikius, galime turėti nuolat žaliuojančią intensyvios spalvos, sveiką veją. Ir tikriausiai galima tik numanyti, kaip tokios tvarkingos žalumos pavydės kaimynai. Tam reikės skirti nemažai laiko, bet rezultatas džiugins ilgai.

Vejų rūšys Priklausomai nuo paskirties ir savybių vejos skirstomas į keletą svarbiausių rūšių. Galima derinti skirtingas rūšis, kad kiekviena erdvė atliktų ir atitiktų geriausiai savo paskirtį:

Parterinės vejos yra aukščiausios rūšies vejos. Jos įrengiamos prie pastatų fasadų, tarp dekoratyvinių želdinių. Dažniausiai tose vietose, kur labai svarbu, kad ji būti tvarkinga ir nuolat prižiūrima. Kai kurios rūšys nėra atsparios mindymui, tad įprastai sodinami vietose, kur vaikštoma retai ir yra įrengti takeliai šalia. O sėjamos vienos arba dviejų rūšių sėklų mišiniu. Paprastai daromas drenažas ir įsirengiama automatinė vejos laistymo sistema. Tokia veja pjaunama kas 5-10 dienų, paliekant 2-3 cm aukščio.

Universalios vejos įrengiamos parkuose, kiemuose. Jos atsparios vaikščiojimui, aktyviai veiklai ant jos. Sėjamos naudojant žolių mišinį. Galima pasirinkti pagal žolės spalvą, faktūrą ar augimo greitį. Pjaunamos 4-6 cm aukštyje. Gali būti laistomos rečiau, nepastoviai.

Pievinėms vejoms reikia mažai priežiūros. Įrengiamos šalia vandens telkinių, kiemų kraštuose. Juose gali atsirasti laukų žolių, piktžolių. Tad nenaikinamos tampa vejos dalimi. Taip pat galima pasirinkti mišinį, kuriame būna ir daugiau rūšių žydinčių pievų augalų sėklų, tad pieva ne tik žaliuoja, bet ir pražysta. Šie mišiniai derinami iš vienmečių ir daugiamečių žolių, bei žydinčių lauko gėlių. Tokios vejos paprastai pjaunamos 2 kartus: birželio mėnesio gale ir rugsėjo pabaigoje, 5-7 cm aukštyje.

Sportinės vejos tinkamos labai intensyviam mindymui ir veiklai ant jos. Jos naudojamos sporto aikštelėse ar žaidimo aikštelėse, vietose, kur vyksta nuolatinis vaikščiojimas per ją.

Vejos tipai pagal DIN 18917

Dekoratyvinė veja Naudojama dekoratyviniais tikslais, retai mindžiojama, sunkiai atželianti. Dekoratyvinės vejos neatsparios sausrai. Paskirtis: dekoratyvios arba parodomosios vejos. Charakteristikos: tankus kilimas – graži žolės daigelių velėna, žemas atžėlimas. Priežiūra: didelė ir labai didelė.

Universali veja Gera tinkama aplink namus. Atželianti, lėtai auganti, nereikalingas labai dažnas pjovimas. Paskirtis: namų sodai, viešos vietos. Charakteristikos: vidutiniškai gerai atželianti, atspari sausrai. Priežiūra: vidutinė ir didelė.

Sportinė veja Ši veja labai atspari nuolatiniams mindžiojimams, net gi blogomis oro sąlygomis. Žolė atželianti, turi atsinaujinančių savybių. Suprantama, priežiūros reikalavimai didžiuliai. Paskirtis: žaidimų laukai ir sporto aikštės, saulėtos teritorijos. Charakteristikos: visus metus greitai atželianti. Priežiūra: vidutinė ir labai didelė.

Parkų veja Atspari sausrai, priežiūrai reikalavimai žemi. Tam tikrų tipų žolė auga ir pavėsyje. Paskirtis: viešos ir asmeninės plataus naudojimo erdvės. Charakteristikos: lėtas atžėlimas, nereikli dirvai. Priežiūra: maža ir vidutinė.

Idėjos ir patarimai

Palikite komentarą

*
*
*