KĄ REIKIA ŽINOTI, RUOŠIANTIS DAŽYTI NAMUS SAVARANKIŠKAI?

KĄ REIKIA ŽINOTI, RUOŠIANTIS DAŽYTI NAMUS SAVARANKIŠKAI?

Neseniai įsigijote būstą ar ketinate atnaujinti jau pabodusį interjerą? Tuomet sienų perdažymas taps vienu svarbiausių darbų. Šis procesas nėra toks paprastas, kaip atrodo, todėl visuomet pravartu kreiptis į profesionalus pagalbos. Statybinių, apdailos, sodo ir šildymo prekių tinklo „Moki veži“ pasiūlos ekspertė Ramunė pataria, į ką svarbiausia atkreipti dėmesį, ruošiantis savarankiškai dažyti namus.

Ką patartumėte pirkėjui, nutarusiam sienas ir lubas dažyti pačiam?

Nepatyrusiam dažytojui gali kilti įvairių problemų, todėl pirmiausia reikia atsižvelgti, kokia danga – kreida ar dažais – buvo padengtos lubos ir sienos. Jei kreida, reikia ją švariai nugramdyti ir nuplauti vandeniu. Paviršius turi būti lygus, kad dažai gerai sukibtų, taip pat yra būtinas gruntavimas – tarpinis sluoksnis tarp glaisto ir dažų. Geriausia gruntuoti specialiais gruntiniais dažais. Jie yra brangesni, bet tikrai atsiperka, nes blokuoja visas dėmes, kurios galėtų „išlįsti” per nudažytą paviršių.

Kiek laiko turi praeiti iki dažymo antrą kartą?

Patariu visiems žmonėms išlaukti parą. Pirmojo sluoksnio dažų džiūvimas atrodo greitas, tačiau tai priklauso nuo temperatūros ir drėgmės. Neprofesionalui sunku nustatyti, kada viskas yra tikrai išdžiūvę, todėl tikrai neapsiriksite po dengimo gruntu ir po kiekvieno dažų sluoksnio pralaukę parą.

Kokias dažniausias klaidas daro žmonės, patys dažydami namus?

Dažnai žmonės, kurių būsto lubos buvo sugadintos, užpylus kaimynams ar prakiurus stogui, tikisi, kad pakaks lubas padengti giluminiu gruntu ir pakitusi paviršiaus spalva bus paslėpta. Vis dėlto, drėgmės dėmės nepaslepiamos ir po tokio remonto, todėl reikia naudoti gruntą-blokatorių, gaminamą vaitspirito pagrindu. Šie gruntiniai dažai yra kiek brangesni, tačiau užtikrina, kad dėmės niekada „neišlįs“. Taip pat tai gali būti puikus tarpinis sluoksnis tarp buvusių skiediklinių ir būsimų vandeninių dažų.

Kokie dažai yra praktiškesni vidaus sienų paviršiams?

Sienoms namuose geriausiai tinka matiniai dažai, dažnai žymimi 7 numeriu. Jie yra patys populiariausi, nes, nors ir matiniai, žvelgiant iš šono šiek tiek blizga. Pusiau matiniai dažai neleidžia sienai teptis, tačiau išryškina nelygumus.  Matiniai dažai juos puikiai slepia, todėl ir yra pats praktiškiausias pasirinkimas. Jie nesitepa ir yra lengvai plaunami, o įbrėžimai ir nelygumai pakankamai gerai paslepiami.

Kokių papildomų priemonių reikėtų nusipirkti, kad pradėjus dažyti netektų vėl grįžti į parduotuvę?

Jeigu sienos jau yra nuglaistytos, tuomet ruošiantis dažyti reikės teptuko, volelio, vonelės, taip pat dažymo juostų. Jei juosta bus klijuojama ant neseniai dažyto paviršiaus, geriausia pasirinkti tokias juostas, kurios yra skirtos jautriems paviršiams, kad nenusiluptų dažai. Galima rinktis ir specialią kempinėlę su ratukais kampams dažyti, tada dažant nereikės specialių juostų. Be abejo, reikėtų pasirūpinti ir kitais paviršiais – įsigyti plėvelės, kuria būtų galima apsaugoti nuo dažų poveikio baldus bei pasitiesti ant grindų popieriaus.

Virtuvė, vonia ar vaiko kambarys yra specifinės patalpos. Kokiais dažais jas dažyti?

Virtuvei ir koridoriui pirkėjai dažniausiai renkasi pusiau matinius dažus. Jie turi pakankamai blizgumo, kad būtų neteplūs, o nešvarumus, kurių, pavyzdžiui, virtuvėje gali atsirasti daugiau, lengva nuvalyti. Ant kai kurių dažų pakuočių yra nurodyta, kad jie yra skirti būtent virtuvei, tačiau visi pusiau matiniai dažai atlaiko daug plovimo ciklų. Vonios kambariui taip pat parduodami specialūs dažai, skirti drėgnoms patalpoms. Jų sudėtyje yra antipelėsinių priedų. Vaiko kambariui dažyti turime specialių ekologiškų dažų, atitinkančių skandinaviškus ekologijos standartus.

Kokios oro sąlygos ir temperatūra yra tinkamiausios pradėti dažyti?

Pirmiausia, reikėtų vadovautis informacija, pateikta ant dažų pakuočių. Dažniausiai dažymui netinka nei per aukšta, nei per žema temperatūra, optimali – esant apie 20-22° С. Drėgmė taip pat yra svarbi – jeigu norite dažyti lauko fasadą, po lietaus reikia palaukti, nes paviršius turi būti sausas. Jokiu būdu negalima dažyti esant neigiamai temperatūrai, žemiausia leidžiama yra +5°С temperatūra. Lygiai taip pat nėra gerai dažyti, jei temperatūra per aukšta. Per šios vasaros karščius žmonės labai gausiai pirko dažus, džiaugdamiesi, kad jie greitai džius. Tačiau per greitai džiūstant sienai, dažai nespėja sukibti su paviršiumi ir gali pradėti luptis. Svarbiausia yra vadovautis nurodymais, esančiais ant kiekvienos dažų pakuotės.

Kokias vidaus ar lauko dažų spalvas patartumėte rinktis?

Ryškiai geltona, oranžinė bei raudona – šių spalvų nerekomenduočiau lauko fasadams, nes jos greitai nublunka dėl ultravioletinių saulės spindulių. Siūlyčiau rinktis iš spalvų palečių, skirtų fasadams dažyti, nes šių dažų sluoksnis tikrai ilgiau išlaikys spalvą. Vidaus sienoms apribojimų nėra – kiekvienas renkasi spalvas pagal savo interjerą ir skonį.

Visas problemas, kurios gali iškilti savarankiškai dažant namus, patariama spręsti konsultuojantis su ekspertais. Jie padės kiekvienam rasti tinkamiausią sprendimą, kad sienos būtų paruoštos kokybiškai, o paviršiai būtų nudažyti profesionaliai.  

Idėjos ir patarimai

Palikite komentarą

*
*
*