ROŽIŲ AUGINIMO YPATUMAI

ROŽIŲ AUGINIMO YPATUMAI

SODINIMAS

Rožėms geriausia saulėta sodo vieta, tačiau tinka ir dalinis pavėsis. Visiško pavėsio rožės nemėgsta, kaip ir atviros, labai vėjuotos, šaltos vietos. Rožės neaugs ir ten, kur gruntinis vanduo labai aukštai (aukščiau kaip 1,5 m nuo žemės paviršiaus). Ypač svarbu tinkamai paruošti dirvožemį. Geriausiai tai daryti iš anksto prieš sodinimą. Rožėms labiausiai tinka lengvo priemolio dirva, turinti daug perpuvusio mėšlo, komposto. Ruošiamos dirvos sluoksnis turi būti apie 60 cm gylio. Iškasus tokio gylio duobę, beriamas paruoštas dirvožemis. Jeigu dedama daug durpių, būtina neutralizuoti rūgštį – pridėti kreidos. Patogu įsigyti parduodamų jau paruoštų durpių. Rožes galima sodinti nuo pavasario (po didžiųjų šalnų) iki rudens (spalio pradžios). Sodinimo tankumas labai priklauso nuo rožių veislių grupių, taip pat nuo konkrečios veislės savybių. Vidutiniai atstumai: tarp miniatiūrinių – 30 cm, kompaktiškų daugiažiedžių arba didžiažiedžių rožių krūmų – 60 cm, aukštų plačių krūmų – 75-150 cm, stiebinių rožių –120 cm, laipiojančių rožių – 100–300 cm. Šiuolaikinėje literatūroje rožes rekomenduojama sodinti tokiame gylyje, kad skiepijimo vieta liktų žemiau dirvos paviršiaus. Pasodintą rožę rekomenduojama apkaupti. Prieš sodinimą sodinuką svarbu gerai palaistyti arba net pamirkyti šaknis vandenyje. Iš polietileno maišelio išimto krūmo šaknų išskleisti nereikia, tik svarbu duobėje užpildyti visas susidariusias ertmes, o aplink pasodintą krūmelį suspausti žemę. Jaunas rožes reikia sodinti labai atsargiai, kad neatskiltų įskiepis. Jeigu sodinamos rožės atviromis šaknimis, reikia stengtis, kad jos žemėje neliktų užsilenkusios. Labai ilgas šaknis galima šiek tiek patrumpinti aštriu įrankiu. Iš pasodintų jaunų, vos tik pradėjusių augti rožių reikia pradėti formuoti krūmus. Nukirpus ilgą liauną ūglį viršūnėje, jų atžels daugiau, formuosis storesnis, šakotesnis krūmas, sustiprės šaknys.

LAISTYMAS

Rožių šaknų sistema labai gili, todėl įsišaknijusio krūmo nereikia dažnai laistyti. Tačiau per sausras laistyti būtina. Nors nelaistomo krūmo lapai būna lygūs ir žali, bet augimas sustoja, o žiedai išauga maži ir greičiau peržydi. Nereikia rožių laistyti po truputį ir dažnai, geriau gausiau. Pilti apie 5 l vandens vienam vidutinio aukščio krūmui ir apie 15 l vandens užaugusiai laipiojančiai rožei. Piltuvą be purkštuko laikyti arti žemės. Krūmas sausu oru laistomas kasdien, kol prigyja. Nederėtų laistyti rožių labai šaltu vandentiekio vandeniu.

NUVYTUSIŲ ŽIEDŲ ŠALINIMAS

Labai svarbu pašalinti peržydėjusius žiedus. Tai skatina greitesnį naujų žiedinių ūglių augimą, mažiau varginamas krūmas. Pjaunama visa viršutinė ūglio dalis su dviem trimis lapais iki lapo, nukreipto į krūmo išorę.

LAUKINIŲ ŪGLIŲ ŠALINIMAS

Laukiniais ūgliais vadinami tie, kurie išauga iš šaknies kamieno, o ne iš priskiepytos rožės pagrindo. Dažniausiai jie būna smulkiais, šviesiai žaliais smailėjančiais lapeliais. Įsitikinus, kad tai laukinės rožės ūglis, būtina jį kuo greičiau išpjauti. Stiebinių rožių laukinės atžalos gali augti ne tik iš šaknų kamieno, bet ir ant viso stiebo ilgio.

Idėjos ir patarimai

Palikite komentarą

*
*
*