DIRVOS MULČIAVIMAS

DIRVOS MULČIAVIMAS

Dirvos mulčiavimas – nuo seno daržininkystėje naudojamas agrotechninis metodas, trukdantis veistis piktžolėms, saugantis dirvą nuo išdžiūvimo ir šalnų, be to, kartu papuošiantis gėlyną ar alpinariumą. Mulčias būna dviejų tipų:

  • organinės kilmės – šviežiai nupjauta žolė, nukritę lapai, medžių žievė, spygliai, durpės, riešutų kevalai;
  • neorganinės medžiagos – skalda, keramzitas, žvyras ir t. t.

Mulčią pasirenkame atsižvelgdami į tai, ko siekiame, ką turime savo aplinkoje, ką galime gauti ir efektyviai panaudoti. Formuojant landšaftą, gražinant aplinką, dažnai naudojami neorganiniai mulčiai arba žievė, dažytos skiedros. Organiniai mulčiai lėtai irdami gerina dirvos struktūrą. Tai tarsi natūralios gamtos dirvodaros proceso atkartojimas, augalo sunaudotų organinių medžiagų grąžinimas į dirvą. Mulčiavimas – tarsi kompostavimas prie augalo šaknų.

Mulčiavimo laikas:

Siekiant išsaugoti dirvos drėgmę, suteikti aplinkai puošnumo bei mažinti piktžolių dygimą ir slopinti jų augimą, geriausiais mulčiavimo laikas yra antra balandžio pusė-birželis, norint apsaugoti nuo staigaus atšalimo, temperatūros svyravimų – antra lapkričio pusė.

Paviršiaus paruošimas:

Prieš mulčiuojant paruošiamas dirvos paviršius:

  • išravimos vienmetės piktžolės,
  • nugrėbstomos šiukšlės,
  • herbicidais sunaikinamos daugiametės piktžolės,
  • paberiama kompleksinių trąšų,
  • palaistoma, išpurenama dirva.

Paruošta dirva aplink augalus padengiama mulčiu. Jo sluoksnis turėtų būti 5-10 cm storio, norma – 50 l/1 m2. Reikia įsidėmėti, kad per didelis mulčio kiekis gali pakenkti augalams, o užbarsčius per mažai – nebus pasiektas norimas rezultatas. Plonesnis sluoksnis beriamas mulčiuojant sunkią, molingą dirvą, storesnis – lengvą ir smėlėtą. Kas 4-6 mėnesius mulčią rekomenduojama permaišyti, kad jis atsinaujintų ir augalų šaknys gautų oro. Taip pat rekomenduojama kas dvejus metus mulčią permaišyti ir papildyti nauju 2-3 cm sluoksniu. Mulčio sluoksnis neturi pasiekti kamienų ir stiebų, nes jie gali pradėti pūti.

Idėjos ir patarimai

Palikite komentarą

*
*
*