STATOME ŠILTNAMĮ

Atėjus pavasariui, laikas pradėti galvoti apie sodo darbus, kurių vienas - šiltnamio statymas. Šiltnamis išaugina gausybę daržovių, todėl, svarbu pasirūpinti, jog jos užaugtų sveikos ir skanios. Turime keletą patarimų šiuo klausimu.

Vieta. Šiltnamio vietos pasirinkimas priklauso nuo dviejų pagrindinių dalykų: saulės šviesos kiekio ir žemės būklės. Pirmiausia, daržovėms reikia daug šviesos, todėl, šiltnamį patariama statyti šiek tiek toliau nuo objektų, kurie galėtų užstoti saulės šviesą - kitų statinių, didelių medžių, aukštų tvorų, sienų ar kt. Visų antra, žemė šiltnamyje turi būti ne per rūgšti ir ne per drėgna. Priešingu atveju, daržovės gali pradėti pūti.

greenhouse-230671_960_720

Forma. Renkantis šiltnamio formą, svarbu žinoti, kokios daržovės jame bus auginamos. Planuojant auginti žemaūges daržoves, galima rinktis ir žemesnį, 1,30 – 1,40 m. šiltnamį, o planuojant auginti aukštaūges daržoves, tinkamas ir aukštesnis, 1,60 – 1,80 m. šiltnamis. Šiltnamio forma priklauso nuo skirtingų poreikių.

Dydis. Renkantis šiltnamio dydį, svarbu atkreipti dėmesį į planuojamų augintų daržovių kiekį, skirtingų daržovių rūšių skaičių ir pan. Akivaizdu, jog kuo daugiau daržovių yra planuojama auginti, tuo didesnis šiltnamis turėtų būti.

Vėdinimas. Geriausia šiltnamį vedinti per stogą. Todėl, patariama rinktis šiltnamį su stoglangiais. Jie gali būti atidaromi rankiniu arba automatiniu būdu. Vienokį ar kitokį vedinimo būdą patariama rinktis pagal tai, kokios daržovės bus auginamos šiltnamyje. Tarkime, pomidorams reikalingas geras vėdinimas, todėl, rekomenduojama rinktis šiltnamį su automatiškai valdomais stoglangiais.

tomato-1180852_960_720

Pagrindas. Prieš montuojant šiltnamio karkasą, svarbu pasirūpinti tinkamu pamatu, kuris, visų pirma, turi būti lygus. Pamatas gali būti betoninis, aliuminis arba cinkuoto plieno. Jie tarpusavyje skiriasi savo kaina.

Karkasas. Šiltnamio karkaso gamybai dažniausiai naudojami mediniai, metaliniai arba plastikiniai rėmai. Mediniai rėmai yra nebrangūs ir nesunkiai konstruojami, tačiau neilgaamžiai. Metaliniai rėmai – priešingai, ilgaamžiai ir tvirti, tačiau blogai prižiūrimi, jie linkę rūdyti. Renkantis metalinį šiltnamio rėmą, patariama netaupyti ir pasirinkti kokybišką rėmą. Tuo tarpu, plastikiniai rėmai (arkiniai) yra pigūs ir lengvai konstruojami. Jų trūkumas – nuolatinė priežiūra.

Danga. Šiltnamių gamybai dažniausiai naudojamos dvi medžiagos: polikarbodatas ir polietileno plėvelė, rečiau – stiklas. Jos tarpusavyje skiriasi savo kaina, sudėtimi ir išvaizda. Polikarbonatas yra pakankamai atspari smūgiams, atmosferos ir klimato pokyčiams, tvirta, pralaidi šviesai, tačiau atspari tiesioginiams saulės spinduliams, ilgaamžė medžiaga. Polikarbonato trūkumai: didelė kaina ir sudėtingas montavimas. Tuo tarpu, polietileno plėvelė yra pigi ir lengvai uždengiama, tačiau ne tokia ilgalaikė medžiaga, kaip polikarbonatas. Alternatyva – arminuota polietileno plėvelė, turinti dvigubą polietileno sluoksnį ir propileno tinklelį tarp jų. Stiklinė šiltnamio danga yra ilgaamžė, skaidri, pasižyminti gera šilumo izoliacija. Vienas didžiausių stiklo trūkumų – sudėtingas montavimas.

greenhouse-827464_960_720

Bendri pranešimai , Idėjos ir patarimai

Palikite komentarą

*
*
*