VEJOS PRIEŽIŪRA PAVASARĮ: KĄ SVARBU ŽINOTI?

VEJOS PRIEŽIŪRA PAVASARĮ: KĄ SVARBU ŽINOTI?

Tie, kieno namus juosia veja ar turi bent nedidelį jos gabalėlį savo kieme žino, kad žiemai besibaigiant ja pasirūpinti reikia kur kas labiau nei įprastai.  Jei būta gausaus sniego, veją galėjo paveikti pelėsis, taipogi svarbus jos aeravimas, kova su užpuolusiomis ligomis, tręšimas, na, ir žinoma, teisingas vejos pjovimas.

Iš pažiūros, nedaug priežiūros reikalaujanti veja iš tiesų turi būti nuolat prižiūrima: vien geros vejapjovės nepakaks. Tiesa, jei planuojate leistis į naujos vejapjovės paieškassusipažinkite su keturiais vejapjovių tipais ir jų privalumais.

Na, o šiame blogo įraše MOKI-VEŽI specialistai dalinasi patarimais, kaip prižiūrėti veją pavasariui prasidėjus. Nepamirškite pasinaudoti naujausiais mūsų pasiūlymais sodo, daržo prekėms!

VEJOS PELĖSIS

Jei žiema – kupina sniego, jūsų kiemą puošiančią veją gali užklupti vejos pelėsis. Temperatūrai pakilus iki teigiamos, jis paprastai įsimeta ten, kur buvo daugiau sniego, telkšojo balos jam ištirpus. Pelėsis ne tik padengia veją pilkšva spalva, tačau vietomis ją „suvalgo“ paliekant plynoti pliką dirvą. Tokiu atveju neeksperimentuokite ir kuo greičiau imkitės vejos atkūrimo darbų. Kol dirva drėgna, mūsų specialistai pataria ją nedelsiant išpurenti ir atsėti nauja veja. Nepamirškite patręšti vejos trąšomis!

SVARBU: kad ši problema kasmet nesikartotų, dar rudenį (prieš prasidedant sniegui) pasirūpinkite drenažu. Svarbu, kad sniegas ar vanduo jam ištirpus ilgai neužsibūtų ant vejos paviršiaus ir taip neleistų veistis pelėsiui.

ŽOLĖS AERAVIMAS

Skamba įmantriai? Iš tiesų, taip nėra. Tai – paprasčiausias deguonies tiekimas ne tik virš žemės, bet ir po ja esančiai vejos daliai. Juk puikiam jos augimui taip pat reikalingas deguonis! Tiesa, jei jūsų kieme esančios vejos plotas gana didelisMOKI-VEŽI pataria į pagalbą pasitelkti specialistus, kurie greitai ir be vargo aeruos jūsų veją.

Vejos plotas nedidelis? Tuomet veją aeruoti galite ir patys. Paprasčiausias būdas: subadyti vejos plotą šakėmis ar plokščia lenta su vinimis. Pro susidariusias skylutes deguonis lengvai prasiskverbs gilyn ir pamaitins požeminį vejos sluoksnį.

BŪTINAI PATRĘŠKITE

Norite tokios vejos, kurios pavydėtų visi kaimynai? Patręškite. Ypač – po jos aeravimo. Geriausias laikas tręšti veją – kovo pabaiga ar balandžio pradžiaMOKI-VEŽI parduotuvėse ieškokite būtent vejoms skirtų pavasarinių trąšų. Jas paprastai sudaro azotas, kalis, fosforas. Būtent tai, ko ir reikia puikiai vejos priežiūrai bei jos augimui.

VEJĄ PUOLA SAMANOS?

Tokiu atveju greičiausiai jūsų dirva yra per drėgna, gauna per mažai saulės šviesos arba yra per rūgšti. Nustatę priežastį, imkitės jos pašalinimo: drėgnos dirvos neperlaistykite, pasirūpinkite funkcionaliu drenažu, saulės nelepinamą veją tręškite specialiomis trąšomis, o per rūgščią dirvą nurūgštinkite. Sąmanoms išnaikinti rekomenduojame šį naikiklį.

VEJOS PJOVIMAS

Po žiemos pirmas vejos pjovimas paprastai atliekamas jai pasiekus 10 cm aukštį. Po pirmojo pjovimo jūsų veja turėtų būti apie 6 cm aukščio. Pakartotinai veją pjaukite po poros savaičių ją patrumpinant iki 4 cm.

Vėliau veją pjaukite kas dvi savaites ir tik jai išdžiūvus. Jokiu būdu ant vejos nepalikite nupjautos žolės!

Platus sodo, daržo technikos pasirinkimas čia.

Daugiau patarimų ieškokite MOKI-VEŽI Facebook!

 

Bendri pranešimai , Idėjos ir patarimai

Palikite komentarą

*
*
*