RUDUO PRASIDEDA: KĄ SVARBU NUVEIKTI SODE IR DARŽE RUGSĖJO MĖNESĮ?

RUDUO PRASIDEDA: KĄ SVARBU NUVEIKTI SODE IR DARŽE RUGSĖJO MĖNESĮ?

Vasara baigiasi, tik darbai sode ir darže – dar ne. Pirmąjį rudens mėnesį sodininkams dar bus veiklos, todėl jau dabar dalinamės „Sodo Gama“ ekspertės Ligitos Budginienės patarimais apie rudens darbus. Taip pat primename, jog visose „Moki-Veži“ parduotuvėse bei mokivezi.lt jūsų laukia daugybė gerų akcijų atrinktoms sodo prekėms, todėl paskubėkite jomis pasinaudoti ir užbaikite visus sodo darbus!

„Sodo Gama“ ekspertė Ligita Budginienė

SVOGŪNŲ LAIŠKAI BEI ČESNAKAI

Kai ant žemės ima gulti svogūnų laiškai, juos raukite. Anot ekspertės Ligitos, paprastai tai atliekama jau mėnesio pradžioje. Jei dar nenuėmėte žieminių bei vasarinių česnakų derliaus, suskubkite tai padaryti. Juos geriausia kasti, kai česnako stiebelis tampa tiesus, skiltelės lengvai atsiskiria ir jį gaubia bent 2–3 išoriniai lukštai. Sausą nurinktų svogūnų bei česnakų derlių laikykite šiltoje (apie +18 °C) patalpoje.

NUIMKITE POMIDORŲ DERLIŲ

Ekspertė taip pat primena, jog rugsėjį laikas skinti ir paraudusius pomidorus. Nedelskite: atvėsus orams jų skinti jau nepatartina, nes gali pakisti skonis. Skinkite net ir nespėjusius pilnai sunokti pomidorus – juos galite sunokinti patalpoje.

NUIMKITE VĖLYVŲJŲ BULVIŲ DERLIŲ

Drauge su bulvėmis rugsėjį kasamos ir morkos, salierai, burokėliai. Nuėmę jų derlių, nuravėkite piktžoles bei sukaskite žemę, pasiruoškite komposto kitiems metams, jį laikykite kompostui skirtoje dėžėje.

KITI DARBAI DARŽE

Šiek tiek atvėsus orams nustoja augti ir agurkai bei moliūgai, todėl skinti reikia net ir pačius mažiausius. Pasak „Sodo Gama“ ekspertės Ligitos Budginienės, reikėtų nuimti ir pupų, pupelių bei žirnių derlių. „Jei jų ankštys dar nepilnai prinokusios, jas sunokinkite gerai vėdinamoje patalpoje. Tiesa, rugsėjo orams pakantesni gūžiniai, lapiniai bei ropiniai kopūstai. Mėnesio pradžioje juos dar kartą patręškite subalansuotomis trąšomis – taip lapiniai kopūstai iki šalnų užaugins gausią lapiją“,– sako Ligita.  

SKINKITE VAISIŲ BEI UOGŲ DERLIŲ

T. y. kriaušes, obuolius, slyvas. Iš prastesnės kokybės derliaus spauskite sultis, gaminkite uogienes, džemus, kompotus. Jums pasitarnaus ir vaisių džiovintuvas – obuolių, kriaušių riekeles galite džiovinti ir vėliau panaudoti desertams ar tiesiog valgyti kaip skanų bei sveiką užkandį! Pirmomis rugsėjo dienomis sutvarkykite vietą, kurioje laikysite šį mėnesį skinamą vaisių bei uogų derlių, bulves. Gerus vaisius rūšiuokite, peržiūrėkite, jog drauge su sveikais nesandėliuotumėte supuvusių ar ligų pažeistų vaisių, sudėkite juos į dėžes sandėlyje ar rūsyje. Jei reikia, įsigykite ir sandėliavimo lentynų.

Ekspertė primena, jog skinant vaisius, supuvusių, vartoti netinkamų vaisių nedera palikti ant šakų ir juos būtina taip pat nuskinti: kitaip kenkėjai ir toliau vystysis, sudarys sporas, per kurias plinta ligos. Juos patariama surinkti pirmiausia ir iškart sunaikinti. Tik po to imkitės sveikojo derliaus skynimo.

Patalpas, kuriose sandėliuosite sezono derlių, gerai vėdinkite – atvėsę vaisiai bus tinkami naudoti ilgesnį laiką.

KITI DARBAI SODE

Mėnesio pradžioje taip pat genime obelų vienmečius ūglius, retiname jų vainiką. Šiam darbui geriausiai tinka teleskopinis šakų genėtuvas.

Jau nurinkę derlių apravėkite pomedžius, o paskutinę mėnesio dekadą profilaktiškai nupurkškite medelius nuo ligų ir kenkėjų.

Taip pat patariama medžių kamienus aprišti gofruoto popieriaus juostelėmis, kurias reikės nuimti dar prieš žiemą. Taip sunaikinsite nemažai kenkėjų.

DAUGINKITE IR PERSODINKITE GĖLES

Iki rugsėjo vidurio dar galite padauginti ar persodinti pavasarį ar vasarą peržydėjusias gėles, kurios kelerius metus iš eilės augdamos vienoje vietoje praranda savo grožį, sunyksta. Persodinti ar padauginti galite tokias gėlyno puošmenas kaip astilbes, alpinius astrus, pentinius, pakalnutes, kurpeles, bergenijas, auskarėlius, plukes, raktažoles ir t. t.

„Labai atsargiai iškaskite augalus ir jokiu būdu nepažeiskite ant gėlių stiebų esančių augimo pumpurų. To išvengsite išskirstydami senus kerus. Juos dalinkite taip, jog vienas sodmuo turėtų apie 2–3 augimo pumpurus bei šakneles. Šioms gėlėms tinkamiausia kompostiniu pūdiniu patręšta dirva. Pasodinę iškart gerai palaistykite dirvą ir apmulčiuokite durpėmis – taip gėlės prigis ir spės pasiruošti ateinančios žiemos šalnoms.“

LAISTYKITE RUDENĮ ŽYDINČIAS GĖLES

Rugsėjis – pats jurginų, kardelių, ratilių, ankstyvųjų chrizantemų bei kitų gėlių žydėjimo metas. Jei mėnesio pradžia lietaus stokoja, laistykite gėles, taip pat raukite piktžoles greta jų, sutvarkykite žemę aplink šias gėles.

IR PATRĘŠKITE

Pirmąją rugsėjo dekadą taip pat svarbu patręšti daugiametes gėles, kurios jau baigė vegetaciją. Tręškite kompleksinėmis trąšomis su fosforu bei kaliu – taip augalai geriau pasiruoš ateinančioms šalnoms. Jų ieškokite „Sodo Gamos“ skyriuose.

Bendri pranešimai , Idėjos ir patarimai , Sodininko kalendorius

Palikite komentarą

*
*
*