PRASIDEDA PASKUTINIS VASAROS MĖNUO: PATARIMAI SODININKAMS

PRASIDEDA PASKUTINIS VASAROS MĖNUO: PATARIMAI SODININKAMS

Sunku patikėti, kad paskutinis vasaros mėnuo jau ant nosies. Gerai tai, jog jis – gausiausias savo derliumi ir kiek ramesnis sodo darbų atžvilgiu. Visgi, veiklos bus ir rugpjūtį. Ką prieš rudeniui prasidedant nuveikti sode, darže, gėlyne? Apie tai – šiame blogo įraše!

Primename, jog „Moki-Veži“ parduotuvėse jau prasidėjo vasaros išpardavimas, kurio metu ne tik sodo ir daržo, bet ir daugeliui kitų prekių taikomos iki 50 %, o kai kurioms prekėms ir dar didesnės nuolaidos, galiojančios ir apsiperkant mokivezi.lt.

KĄ NUVEIKTI DARŽE RUGPJŪČIO MĖNESĮ?

  • Šį mėnesį skirkite daugiau dėmesio augančioms ar bręsti pradėjusioms daržovėms – naikinkite piktžoles, purenkite, sutvarkykite tarpueilius.

  • Dabar yra geriausias laikas sodinti braškes. Jų daigus sodinkite į iš anksto paruoštą, nepiktžolėtą dirvą ir gausiai laistykite. Skaitykite šį blogo įrašą ir sužinokite daugiau patarimų apie braškių sodinimą.
  • Ypatingą dėmesį skirkite lauke derantiems pomidorams, mat dabar jie intensyviai auga. Laistykite, bet neperliekite, mat per daug vandens gali neigiamai paveikti derlių. Mėnesio viduryje nuskabykite lauke augančių pomidorų viršūnes, nes jos nebespės subrandinti naujų vaisių. Palikite 2–3 lapus virš paskutinės pomidorų kekės – taip jau esami vaisiai greičiau sunoks.
  • Pomidorus auginate plėvele dengtuose šiltnamiuose? Neauginkite jų iki pat lubų – palikite maždaug 6 kekes, o viršūnes pašalinkite, taip pat palikdami tik 2–3 lapus. Ekspertas rekomenduoja gerai peržiūrėti pomidorus, nurinkti sudžiūvusius, pageltusius lapus, pūvančius vaisius.
  • Į paruoštą dirvą rudens derliui dar galite pasėti špinatų, salotų, krapų, ridikėlių, pipirnių, rūgštynių, žieminių svogūnų.
  • Rugpjūtis – agurkų derėjimo metas. Nepamirškite, kad dirva nuolatos turi būti drėgna. Šios daržovės skinamos kas antrą dieną, kad jaunesniems vaisiams būtų lengviau išaugti. Skindami agurkus jų netraukite: skinkite lengvai pasukdami, nykščiu paspausdami kotelį.
  • Rugpjūtį galite pasėti ir morkų – po maždaug mėnesio turėsite mažų, saldžių morkyčių derlių. Jas galite sodinti šalia svogūnų – taip apsaugosite derlių nuo morkinių ir svogūninių muselių.
  • Mėnesio pradžioje sėkite ir burokėlius: jų derlių galėsite ragauti po poros mėnesių, o štai lapus skinti – po maždaug pusantro mėnesio.
  • Į išpurentą žemę sodinkite ankstyvas ar vidutinio ankstumo žirnių rūšis, jos subręs po maždaug pusantro mėnesio.

PAGALIAU SODINAME BRAŠKES!

Kai rugpjūtis įpusės, galite sodinti braškes. Jei norite sulaukti sveiko ir gardaus braškių derliaus, rekomenduojame parinkti saulėtą bei nuo stiprių vėjų apsaugotą vietą ir sodinti tik sveikus daigus į iš anksto gerai paruoštą žemę, nepiktžolėtą dirvą. Braškėms tinka ta vieta, kur prieš tai augo ridikėliai, burokėliai, morkos, kopūstai, salotos, krapai. Mūsų ekspertas pataria braškių nesodinti po aviečių krūmais ar ten, kur prieš tai augo bulvės, agurkai, pomidorai, pupelės, lelijos, tulpės...

DARBAI SODE RUGPJŪTĮ

Mėnesio pradžioje pasirūpinkite uogakrūmiais

Kiekviename sode yra uogakrūmių – serbentų, agrastų, aviečių ar šilauogių... Rugpjūčio mėnesį svarbu praretinti senas serbentų bei agrastų krūmų šakas, o tą padaryti itin paprasta: nuskynus uogas gerai matosi sutankėjusios šakos, kurias reikia išpjauti sodo įrankiais kirpimui.

O nuskynę aviečių derlių nupjaukite nuderėjusius stiebus, kurie dažnai serga žievėplaiša, bei šiųmečius silpnus stiebus. Kiekviename krūme palikite maždaug po 10 stipriausių stiebų. Pažeistus stiebus sudeginkite.

Taip pat genėkite obelis, vyšnias bei trešnes

Mėnesio pradžioje genimos obelys. Labai svarbu pašalinti statmenai augančius stiprius metūglius, tankinančius vainiką. Pašalinus ūglių perteklių, į vainiką patenka daugiau šviesos, tad obuoliai įgauna gražesnę spalvą, būna skanesni.

Dar vienas sodo turėtojams aktualus darbas – vyšnių bei trešnių genėjimas. Pirmiausia, būtinai pašalinkite džiūstančias, lūžtančias šakas. Pjaudami jas palikite 5–20 cm stuobrelį – kuo storesnę šaką pjaunate, tuo ilgesnį stuobrelį palikite.

Ir, žinoma, renkame derlių!

Rugpjūčiui prasidedant pagaliau skinamos vasarinių veislių slyvos, kriaušės ir obuoliai. Pastarieji sunoksta nevienodai, todėl juos skinkite per kelis kartus. Derlių laikykite vėsiai – taip juo galėsite mėgautis daugiau nei mėnesį. Tiesa, sandėliuokite tik sveikus, nepažeistus vaisius, kad šie neapkrėstų kitų. Sandėliuokite tvarkingose, švariose ir vėdinamose patalpose, jei reikia – naudokite sandėliavimo lentynas.

Jei skindami derlių nepasiekiate aukščiau esančių vaisių, šią užduotį palengvinkite su specialiais vaisių skintuvais arba naudodamiesi universaliomis kopėčiomis.

Galiausiai, nepamirškite surinkti ir sunaikinti kenkėjų bei ligų pažeistus vaisius, nepalikite jų ant žemės.

DARBAI GĖLYNE

Auginate lelijas?

Jau pirmosiomis mėnesio dienomis galite sodinti ar persodinti lelijas. Atminkite, jog jos mėgsta ne tik šiltą ir saulėtą vietą, bet ir dirvą su laidžiu podirviu. Tiesa, skurdesnę dirvą galite pagerinti smėliu ir puriu kompostu.

Sodindami lelijas, į griovelį berkite žvyro, paskui smėlio sluoksnį, į kurį ir sodinkite lelijų svogūnėlius. Taip paruoštoje net ir sunkioje dirvoje vanduo nestovės arti paviršiaus.

Persodinkite daugiametes gėles

Rugpjūčio vidurys – geras metas persodinti ir dauginti pavasarį ar vasarą peržydėjusias daugiametes gėles.

Tinkamai prižiūrėkite jurginus

Dabar – gražuolių jurginų žydėjimo metas! Ar žinojote, jog jie žydės dar gausiau, jei reguliariai pašalinsite nužydėjusius šių gėlių žiedus, palaistysite vandeniu bei patręšite kompleksinėmis trąšomis? Pažadame, jog taip besirūpinant jurginais jų grožis jus dar labiau nudžiugins!

Beje, jeigu jurginai per sekliai pasodinti, apkaupkite juos tam, kad neišlūžinėtų stiebai.

Be abejonės, laistykite ir rūpinkitės augalais

Šį mėnesį gali kamuoti sausra, todėl visus dekoratyvinius augalus gausiai laistykite, apkarpykite, nurinkite nužydėjusius žiedus, naikinkite piktžoles. Jei ieškote naujos laistymo įrangos, pasinaudokite „Moki-Veži“ išpardavimo pasiūlymais.
Bendri pranešimai , Idėjos ir patarimai , Sodininko kalendorius

Palikite komentarą

*
*
*