KĄ NUVEIKTI SODE IR DARŽE LIEPOS MĖNESĮ?

KĄ NUVEIKTI SODE IR DARŽE LIEPOS MĖNESĮ?

Vasara įgauna pagreitį, sodo darbai – taip pat. Liepa yra tas mėnuo, kai šių darbų vaisiais džiaugsimės labiausiai! Tačiau nebus kada atsipūsti: veiklos sode, darže ir gėlyne liepą tikrai netrūks. Tad ką svarbu atlikti? Naudingų patarimų šia tema turi mūsų ekspertas. Kviečiame su jais susipažinti, o visų reikalingų sodo prekių geromis kainomis ieškokite „Moki-Veži“ parduotuvėse. Naujausi pasiūlymai – čia!

KOKIE PAGRINDINIAI DARBAI LAUKIA SODE?

Jau pradedame rinkti ir mėgautis sodo derliumi, todėl metas pagalvoti ir apie tai, kur jį laikysite. Išvalykite bei paruoškite sandėliavimo patalpą, pasirūpinkite lentynomis, stiklainiais ir dangteliais.

Mėnesiui vos prasidėjus, būtų gerai vaismedžių kamienus apvynioti gofruoto popieriaus juostomis, o mėnesio pabaigoje – patikrinti jų būklę po juostomis bei panaikinti žievės plyšiuose esančias kenkėjų lervas ir lėliukes.

Vaiskrūmiai ir vaismedžiai auga pievoje? Tuomet reguliariai nušienaukite žolę ir papurenkite žemę aplink medelius, o, jei reikia, paremkite nulinkusias krūmų ir medžių šakas specialiomis atramomis.

Kai nuskinsite uogų derlių, rekomenduojame nugenėti vyšnias bei trešnes, nes taip greičiau gyja žaizdos ir sumažinamas pavojus medeliui užsikrėsti pavojinga liga. Genėdami vyšnias, jas genėkite priklausomai nuo jų augimo pobūdžio: krūminių vyšnių šakas patrumpinkite iki šoninės šakos, palikite augti vertikalią šaką, nusvirusius galus pašalinkite. O vyšnių medelių viršūnes trumpinkite – jei jos siekia 2,5 m ar daugiau, rekomenduojame išpjauti iki stiprios šoninės šakos bent metru žemiau. Tai atlikę, pašalinkite ir ligotas bei nudžiūvusias šakas. Genėdami trešnes, retinkite jų vainikus – taip uogas pasieks daugiau saulės šviesos, šakos turės daugiau erdvės augti.

Medžiams genėti rekomenduojame teleskopines genėjimo žirkles.

KĄ SVARBU NUVEIKTI DARŽE?

Liepos mėnesį pasėkite ir pasodinkite daigais daržovių: taip lysvės nebus tuščios, kai tik nuderės anksčiau pasėtos ir pasodintos daržo gėrybės. Taip pat būtinai papurenkite žemę, aprūpinkite ją greitai tirpstančiomis kompleksinėmis trąšomis. Galima pasėti ropių, ridikų, krapų, špinatų ar japoninių ridikų (daikonų). Taip pat galima daigais pasisodinti pekininių, žiedinių ir ropinių kopūstų.

Daržo šone ar kitoje laisvoje vietoje pasėkite rūgštynių ir rabarbarų: vėlyvą rudenį ir žiemos pradžioje galėsite džiaugtis šviežių daržovių derliumi!

Mėnesio pradžioje rekomenduojame tirpiomis kompleksinėmis trąšomis patręšti kopūstines daržoves, vėlyvos sėjos morkas ir burokėlius.

Tręšimas ypač svarbus ir šiltnamyje augančioms gėrybėms (agurkams, pomidorams, paprikoms), kurias šiuo periodu rekomenduojame tręšti bent vieną kartą per savaitę trąšų tirpalu. Mūsų ekspertas rekomenduoja naudoti būtent šioms daržovėms subalansuotas trąšas be chloro ir nitratų, bet su dideliu azoto, kalio bei fosforo kiekiu. Būtent šios medžiagos užtikrina gausų, sveiką ir dar skanesnį derlių.

Taip pat liepą prinoksta žieminiai česnakai, tad reikėtų juos nukasti ir gerai išdžiovinti. Be to, reikėtų išrauti daugializdžius svogūnus ir apie 10–12 dienų džiovinti saulėje.

Liepą galima kasti ankstyvąsias bulves, tik svarbu nepalikti bulvienojų bei kitų daržovių lapų ir atliekų: tai gali sukelti ligas ir tapti tikru kenkėjų šaltiniu. Visas atliekas kompostuokite arba sudeginkite.

AUGINATE BRAŠKES?

Jei jos auginamos senuose, ligotuose, piktžolėtuose braškynuose, rekomenduojame nušienauti arba peiliu nupjauti braškių lapus. Juos pjauti reikėtų ne žemiau kaip 5 cm virš ragelių: taip kartu sunaikinsite ir daug kenkėjų, ligų sukėlėjų bei piktžolių.

DARBAI GĖLYNE

Jei jūsų kiemą puošia rožės, dabar galite imtis įvairių veislių rožių genėjimo. Juk šios gėlės – labai lepios, todėl teisinga priežiūra joms būtina. Dabar labai svarbu pašalinti nužydėjusius žiedus, nukirpti silpnus, aklus, neproduktyvius ūglius. Nuo pusiau laipiojančių ar pilnai laipiojančių rožių krūmelių pašalinkite tik senas, pažeistas šakas. Floribundinės rožės genimos taip, jog liktų apie 5 pumpurai, pašalinamos silpnos, senos šakos. Genint kamienines rožes, tai svarbu atlikti atsižvelgiant į jų veislę. Taip pat būtina pašalinti ūglius, kurie auga į karūnos vidų. Genėkite su specialiomis sodo žirklėmis.

Taip pat nepamirškite iškasti svogūninių gėlių svogūnėlių, jei nespėjote to padaryti birželį. Juos būtina išdžiovinti ir laikyti sandariai sandėlyje.

Galiausiai, bijūnams nužydėjus, jų kerus gausiai palaistykite ir aplink juos įterpkite perpuvusio mėšlo – taip kitąmet jie turės dar daugiau pumpurų.

Vasarai įpusėjus žydi lelijos, rožės, astilbės, montbretės, arunkai, baltagalvės, kraujažolės, flioksai ir monardos. Nepamirškite kieme žydinčias gėles laistyti, tręšti, nurinkti nužydėjusius žiedus, nuskinti pageltusius lapus bei papurenti dirvą.

LAISTYKITE, LAISTYKITE IR DAR KARTĄ – LAISTYKITE

Ar jau pasirūpinote tinkama laistymo įranga sodui, daržui, gėlynui ar vejai? Jei dar ne, paskubėkite – liepa paprastai yra karščiausias ir sausiausias mėnuo, todėl laistymas šį mėnesį yra gyvybiškai svarbus.

  • Nedideliems plotams rekomenduojame rinktis rankinį laistymo būdą;
  • Jei vejos plotas – nedidelis, o sode, darže – tik kelios lysvės, jums tikrai pakaks vidutinio ilgio laistymo žarnos, patogios ritės bei kelių skirtingų laistymo galvučių;
  • Didesnius vejos plotus bei daržus rekomenduojame laistyti automatiniu būdu: taip ne tik sutaupysite laiko, bet ir tolygiai paliesite visą aktualų plotą bei ilgainiui sutaupysite vandens kaštų. Tiesa, toks laistymo būdas paprastai turi būti pasirinktas dar prieš planuojant kraštovaizdį bei daržą, mat tam reikia atvesti vandentiekį, elektrą, sumontuoti sistemą ir t. t.;
  • Lysvėms, daržams, augalų eilėms bei vazonams ekspertas rekomenduoja rinktis laistymo sistemą „Gardena MDS“, kuri skirta lengvai, taupant vandenį, laistyti augalus balkonuose ir vidaus kiemuose. Slėgį mažinantis pagrindinis agregatas prijungiamas prie čiaupo naudojant žarną. Augalai yra tiksliai ir atskirai laistomi naudojant vamzdžių sistemą su lašinimo galvutėmis. Patentuota „Quick & Easy“ sujungimo technologija leidžia lengvai ir greitai sujungti ir atjungti visas sistemos dalis.
Bendri pranešimai , Sodininko kalendorius

Palikite komentarą

*
*
*