ALAVIJAS: JEI DAR NEAUGINATE, BŪTINAI ĮSIGYKITE

ALAVIJAS: JEI DAR NEAUGINATE, BŪTINAI ĮSIGYKITE

Alavijas – nuostabi kambarinė gėlė, kuri gyvena beveik kiekvienuose namuose. Šis augalas pasižymi ne tik maistinėmis savybėmis (neretai naudojamas net ir virtuvėje), tačiau ir nauda grožiui bei sveikatai. Nors MOKI-VEŽI parduotuvėse kiekvienas ras platų kambarinių gėlių pasirinkimą, tačiau alavijas išlaiko populiariausiojo poziciją. Šiame įraše dalinamės 11 įdomių faktų apie šį sukulentą bei naudinga jo priežiūros ABC.

Dar neauginate? Būtinai užsukite į MOKI-VEŽI, kur rasite platų augalų pasirinkimą. Nepamirškite pasinaudoti vis atsinaujinančiais mūsų pasiūlymais!

ALAVIJAS: ŠIO AUGALO PRIEŽIŪROS ABC

  • Jam reikia daug šviesos: auginkite ant palangės rytinėje ar vakarinėje jūsų namų pusėje.
  • Vasarą galite auginti balkone, terasoje ar lauke.
  • Šaltuoju metų laiku namuose auginamas alavijas nebus itin reiklus oro temperatūrai: jam tinka vos kelių laipsnių temperatūra. Tiesa, ji neturėtų būti aukštesnė nei +22 C.
  • Žiemos metų alaviją auginant vėsioje temperaūroje, jo laistyti nereikia. Kitu atveju, laistykite pagal poreikį su 2-3 laipsniais (nei kambario temperatūra) šiltesniu vandeniu.
  • Laistykite tuomet, kai substratas išdžiūsta.Neliekite lapų ir ypač tarp jų.
  • Alavijai sodinami į nederlingą, vandeniui pralaidų substratą (priemolis, rupus smėlis).
  • Dideli alavijai turi būti sodinami į sunkų substratą, kad šis išlaikytų augalą, jis nevirstų.
  • Alavijams ypač patinka sausas oras, tad auginant namuose, oro papildomai drėkinti nereikia.
  • Tręšiami retai su silpnu azotinių trąšų tirpalu (su mikroelementais).

ĮDOMŪS FAKTAI APIE ALAVIJĄ

Alavijo gimtinė – Šiaurės Afrika

Manoma, kad šis augalas kilęs iš Š. Afrikos, tačiau, kaip kambarinė gėlė paplitęs visame pasaulyje. Jam palankiausias (sub)tropikų oras, tačiau puikiai auga ir vazonuose ant palangės, kur gauna daugiausiai saulės šviesos.

Nuo mažo vazono, iki alavijo medžio

Nors paprastai vazonuose auginami alavijai nesistiebia labai aukštai, tačiau pasaulyje užfiksuoti net ir iki 15 metrų aukščio alavijai.

Gydomoji priemonė

Neretai stebuklingu augalu vadinamas alavijas – puiki gydomoji priemonė. Alavijo lapuose rasite gelinės konsistencijos medžiagos, kurios net 99 % sudaro vanduo. Nudegėte saulėje ar apsiplikėte karštu vandeniu buityje? Perpjaukite išilgai alavijo lapą ir jo sultimis įtrinkite nudegimus, pažeistą odą. SVARBU: nenaudokite veido zonoje aplink akis!

Valo namų orą

Alavijas priklauso tai kambarinių augalų grupei, kuri valo namų orą. Būtent šis augalas į save sugeria formaldehidą bei benzeną, kuris randamas skalbimo priemonėse, plastiko produktuose ar dažuose.

Svarbus penktasis „gimtadienis“

Veiksmingų gydomųjų savybių turi tie alavijai, kuriems jau bent 5 metai.

Be vandens – iki 7 metų!

Alavijas – itin gyvybingas: be vandens šis augalas gali išgyventi ir džiuginti naujais ūgliais net iki 7 metų. Žinoma, vazoninius alavijus būtina periodiškai laistyti.

Gydo žaizdas ar net peršalimą

Minkštimas alavijų lapuose puikiai gydo žaizdas, įpjovimus ar įdrėskimus. Kamuoja gerklės skausmas? Alavijų lapuose esantį minkštimą įmaišykite į šiltą arbatą ar vandenį – skausmas kaipmat praeis.

Alavijas grožiui

Tas pats minkštimas jau Senovės Egipte buvo naudojamas, kaip kosmetikos priemonė. Sakoma, kad nuo jo oda tampa itin švelni ir pamaitinta. Regis, kad tai tiesa: alavijas jau ilgą laiką naudojamas kosmetikos priemonių gamyboje, o internete galima rasti daugybę namų gamybos kaukių odai bei plaukams receptų.

Nuostabūs žiedai

Nors alavijas jais džiugina rečiau, tačiau pražydęs jis – itin nuostabus. Jo žiedai gali būti pačių įvairiausių spalvų – nuo geltonų, oranžinių ar įvairiausių raudonos spalvos atspalvių.

Alavijas – maisto produktas

Ir jis ypač populiarus Japonijoje: iš jo ruošiami jogurtai, gėrimai ir kiti skanėstai.

Žievė                                                                       

Visgi, nors šis augalas ir itin naudingas žmogui, žievės naudoti nerekomenduojama.

Ar auginate alaviją? Savo atrastais ir jau išbandytais jo panaudojimo būdais pasidalinkite ir su mumis – lauksime pasaKojimų mūsų Facebook paskyroje

Bendri pranešimai , Idėjos ir patarimai

Palikite komentarą

*
*
*