VALGOMOJI SODA GERESNIAM DERLIUI

Turbūt kiekvienas bent kartą namuose randamas priemones panaudojo ne pagal paskirtį, tačiau itin praktiškai bei sumaniai: pavyzdžiui, kavos tirščių pagalba atsikratė blogo kvapo namuose, pasitelkiant aliumino foliją atnaujino daugybę daiktų ar glicerino dėka atsikratė baldus dengiančio dulkių sluoksnio.

Yra nuo seno žinomų gudrybių, kurios itin praverčia ir sode: ar žinojote, kad valgomoji soda, kurios tikrai rasite savo virtuvės spintelėje, gali išgydyti augalų ligas, užkirsti kelią jų plitimui bei aprūpinti gausesniu derliumi? Kaip? Dalinamės labiausiai paplitusiais sodos panaudojimo būdais!

Puiki priemonė nuo augalus puolančios miltligės

Daržo ar sodo augalus užpuolus miltligei (tai grybelinis susirgimas) į pagalbą pasitelkite ypač lengvus receptus, kurių pagrindinis ingredientas tikrai gyvena jūsų virtuvėje! Tereikia 5 litruose vandens ištirpinti 20 g skysto muilo bei 2 šaukštus sodos. Šiuo mišiniu purškite augalus bent 5 kartus per sezoną – pirmą kartą prieš žydėjimą, o vėliau kiekvieną savaitę.

Rožių augintojoms

Jūsų sodą puošia jo karalienės rožės? Kad šių gėlių ūgliai augtų dar sparčiau, į pagalbą pasitelkite lengvai paruošiamą purškalą: tereiks 5 litruose vandens ištirpinti 1 šaukštelį sodos, 1 šaukštelį magnio sulfato ir ½ šaukštelio amoniako. Šiuo tirpalu rožių krūmus purškite reguliariai ir džiaukitės nuostabiais žiedais!

Vynuogės ir pilkasis puvinys

Nors jas išauginti nėra sunku, tačiau kartais šias egzotiškas uogas užklumpa pilkasis puvinys. Nuo šios ligos jūsų sode augančias vynuoges apsaugosite būtent sodos tirpalo pagalba: kai vynuogės noksta, vynuogienojus apipurškite 75 g sodos ir 10 l vandens tirpalu. Taip apsaugosite medelius, o štai vynuogių uogos bus dar skanesnės bei saldesnės.

Agurkai

Kai jaunų agurkų lapai pagelsta, o vaisiai nustoja augti, tai – ligos požymis. 1 šaukštą sodos sumaišykite su 10 l vandens. Šiuo tirpalu apipurškite agurkus.

Kopūstai

Jūsų darže pūpsančius kopūstus apsaugokite nuo miltligės: kas 3-4 savaites juos patariama apipurkšti 1 arb. šaukštelio sodos ir 1 l šilto vandens tirpalu.

O jei kopūstus puola vikšrai, jų lapus apibarstykite sodos milteliais – lervų akimirksniu nebeliks. Atminkite, kad ir MOKI-VEŽI parduotuvėse rasite platų priemonių nuo kenkėjų pasirinkimą.

Agrastai ir serbentai

Be šių uogų neapsieina nei vienas sodas. Kad jos būtų dar skanesnės, o krūmeliai – sveikesni, patariame apipurkšti 1 šaukšto sodos, 1 aspirino tabletės, 1 arb. šaukštelio indų ploviklio, 1 šaukšto aliejaus ir 4.5 l vandens tirpalu.

„Viso gero“ piktžolėms

Tarpuose tarp sodo, takelių ar kiemo trinkelių gausu mažų žolyčių, piktžolių? Atsisveikinkite su jomis valgomosios sodos pagalba! 1 litre vandens ištirpinkite 2-4 šaukštus sodos ir gautu aukštos koncentracijos tirpalu išpurkškite visus trinkelių tarpelius. Piktžolės nebesugrįš.

Tinka ir pomidorams tręšti

Koks lietuviškas daržas be pomidorų? Kad jų derlius šiemet dar labiau džiugintų, o pomidorai būtų dar saldesni, viršutinę augalo dalį apipurškite 0,5 % maistinės sodos tirpalu.

ATMINKITE, kad valgomosios sodos tirpalai neturėtų pakeisti įprastos augalų priežiūros rutinos bei jų tręšimo. Be to, kiekvienas augalas reikalauja skirtingos priežiūros – visa informacija įprastai yra nurodoma ant gėlių, augalų, daržovių sėklų pakuotės.

Artimiausioje MOKI-VEŽI parduotuvėje rasite platų sodo, daržo prekių pasirinkimą, tarp kurių – jūsų jau išbandytos ir pamiltos trąšos įvairiems augalams, priemonės nuo kenkėjų, sodo įrankiai, sėklos ir dar daugiau!

Kur dar sode bei darže naudojate sodos tirpalą? Pasidalinkite su mumis mūsų Facebook paskyroje!

Bendri pranešimai , Idėjos ir patarimai

Palikite komentarą

*
*
*