PASKUTINIAI SEZONO DARBAI SODE IR DARŽE

PASKUTINIAI SEZONO DARBAI SODE IR DARŽE

Kai, regis, kone visos sodo bei daržo gėrybės nurinktos, sodininkai gali lengviau atsipūsti. Visgi, prieš „uždarant“ pasibaigusį sodininkystės sezoną, dar būtina šį bei tą nuveikti sode, darže ir gėlyne. Ar žinote, kokie yra paskutiniai svarbiausi sezono darbai? „Sodo gamos“ ekspertė Ligita Budginienė apie juos pasakoja šiame „Moki-Veži“ blogo įraše. Malonaus skaitymo!

PASKUTINIAI DARBAI DARŽE. KAS LAUKIA?

Nuimkite paskutinį derlių

Jei dar nenuėmėte, laikas nuimti lapinių kopūstų, burokėlių, salierų, morkų, petražolių derlių. Tai atlikę, augalines atliekas dėkite į komposto krūvą bei perkaskite dirvožemį.

Sodinkite

Ekspertė Ligita taip pat primena, jog dabar galite pasodinti žieminių česnakų bei svogūnų sėjinukų: taip jau pavasarį turėsite laiškų, o ropelių – net dar anksčiau.

„Taip pat galite sodinti kalendras, špinatus, salotas, krapus“, – sako ekspertė, todėl būtinai užsukite į artimiausią „Moki-Veži“ parduotuvę, kur rasite platų daržovių sėklų ir kitų sodo prekių pasirinkimą.

Sutvarkykite šiltnamį

Sutvarkius daržą, metas imtis šiltnamio, jei tokį turite. Apžiūrėkite jo fasadą, stogo, sienų dangą. Jei reikia, sutvarkykite skyles, sutvirtinkite silpnesnes šiltnamio sienų vietas. Tuomet išvalykite vidų: išraukite piktžoles, perkaskite žemę bei nepamirškite dezinfekuoti šiltnamio rėmų.

PAGRINDINIAI DARBAI SODE

Sugrėbkite lapus!

Pamažu vėstantys orai, lietus ir stipresni vėjo gūsiai plėšia medžių lapus, kurie neretai nugula ant vejos. Būtent dėl to, kai tik turėsite laisvą minutę, specialiu grėbliu nugrėbkite ir lapus sode. Ekspertės teigimu, taip sumažinsite grybinių ligų bei kenkėjų plitimą.

Ant medžių dar liko vaisių?

Juos nuskinkite, bet tą darykite tik sausomis spalio dienomis – nepalikite kyboti pavienių supuvusių vaisių, nes tai – tikras ligų šaltinis. Surinkę paskutinį derlių, sutvarkykite pomedžius, sudžiūvusias ar sulūžusias vaismedžių šakas.

Užsukite į „Moki-Veži“ vaismedžių

Visgi, anot ekspertės Ligitos Budginienės, svarbiausia sodo darbų rudenį dalis yra vaismedžių bei vaiskrūmių sodinimas. Būtent vaismedžius bei vaiskrūmius sodinti galite iki pat spalio vidurio. Pasodinus dabar, jie greičiau prigis bei pavasarį išsprogs. Tiesa, šį mėnesį ekspertė nerekomenduoja sodinti trešnių, vyšnių, slyvų, persikų ar abrikosų, nes jie neretai per žiemą nušąla – šių kaulavaisių sodinimą geriau palikite pavasariui.

PAGRINDINIAI DARBAI GĖLYNE

Sodinkite dekoratyvinius lapuočius

Paprastai spalis – ir dekoratyvinių lapuočių sodinimo metas. Juos sodinkite į derlingą dirvą. Na, o jei ši derlingumu nepasižymi, L. Budginienė į duobes siūlo įmaišyti komposto.

Taip pat – ir tulpes

Antra mėnesio pusė – geras laikas tulpėms sodinti. Nepamirškite, kad per anksti pasodintos tulpės kur kas dažniau suserga įvairiomis ligomis, tad reikėtų luktelti, kol dirva atvės iki +5 °C.

„Tulpių svogūnėlius rekomenduoju sodinti į 10 cm gylio duobę, nebent dirva – sunki. Tuomet pakaks ir 7–8 cm. Jei norite sukurti harmoningą kompoziciją, tarp svogūnėlių išlaikykite 10 cm, o tarp eilių – 20 cm atstumą“. Primename, jog sodinti reikia tik sveikus ir tvirtus svogūnėlius, kurie jau pavasarį jus nudžiugins nuostabiais savo žiedais.

Galiausiai, sutvarkykite aplinką

  • Būtinai sugrėbkite lapus nuo vejos, sode, darže, surinkite paskutinius nukritusius vaisius, šakeles;

  • Aukšto slėgio plovykla nuplaukite PVC tvorą, garažo vartus, kiemo plyteles, terasą;
  • Įneškite, jei to dar nepadarėte, sodo baldus į vidų, juos apdenkite. Sodo baldų pagalvėles išskalbkite, išdžiovinkite bei sandėliuokite sausoje patalpoje;
  • Išvalykite lietaus latakus;
  • Nuvalykite lauko žibintus, ypač įleidžiamus į žemę;
  • Apžiūrėkite daržą juosiančią tvorą, sutvarkykite skyles – taip sumažinsite graužikų apsilankymo jūsų sode riziką (jie šaltuoju metų laiku ieškodami maisto gali nuniokoti sodo augalus, gėles, daržą);
  • Apžiūrėkite bei profilaktiškai patikrinkite ir teritoriją juosiančią tvorą, garažą, vartelius. Ar nieko nereikia sutaisyti? Ar nėra jokių pažeidimų?
Visus šiuos darbus lengvai atliksite su tinkama amunicija, todėl apsilankykite „Moki-Veži“, kur jūsų laukia naujausi pasiūlymai atrinktoms sodo bei kitoms prekėms!
                                                   

„Sodo gamos“ ekspertė Ligita Budginienė

Bendri pranešimai , Sodininko kalendorius

Palikite komentarą

*
*
*