PAKELTOS LYSVĖS: KĄ SVARBU ŽINOTI?

PAKELTOS LYSVĖS: KĄ SVARBU ŽINOTI?

Kiekvienas iš mūsų norime kuo anksčiau ragauti daržoves, salotas ir kitas gėrybės iš savo daržo ir sodo, džiaugtis ilgalaikiu ir gausiu derliumi ir, žinoma, supaprastinti sodo darbus. Šiems norams išpildyti yra puiki išeitis – įsirenkite pakeltas lysves.

KAIP ĮSIRENGTI PAKELIAMĄ LYSVĘ

Pirmiausia, turite pasirinkti žemės plotą ar plotelį, kuriame planuojate įsirengti pakeltą lysvę. Rekomenduojame lysvės plotis yra 100 – 130 cm, neturėtų viršyti rankos ilgio, priešingu atveju, prižiūrėti lysvę bus nepatogu. O lysvės ilgis jau priklausys nuo žemės ploto ir norų.

Lysvės dėžę pasigaminkite iš lentų, rastų, medžio kuolų, stogo dangos ar plytų. Dėžė turi būti patvari, kadangi bus pilami įvairus sluoksniai medžiagų.

Žemę nukaskite iki maždaug iki 25-35 cm gylio, o lysvės turi iškilti 80-90 cm virš dirvos paviršiaus. Lysvė gali būti kiek žemesnė, jei planuojate ją ravėti, purenti atsisėdę. Rekomenduojame, iškastos duobės šonines sienas iškloti plastikine medžiaga, taip žemė mažiau garuos ir ne taip greitai išsausės.

KAIP SUSLOKNIUOTI LYSVĘ

Apatiniame sluoksnyje supilkite stambias medžių šakas, šaknis, žieves ir kitas medinės atliekas.

Tarpiniame sluoksnyje sudėkite smulkintas medžių šakas, šaknis ir žievės, ant jų buitines organines atliekas bei mėšlą, vėliau kraukite žole bei lapus, ir, galiausiai, kompostą (gali būti nevisiškai supuvęs).

Viršutiniame sluoksnyje supilkite darbo žemę sumaišyta su kompostu.

Kiekvieną sluoksnį gerai suspauskite – lysvė mažiau susmuks.

KOKIE PAKELTŲ LYSVIŲ PRIVALUMAI

Pakeltuose lysvėse daržovės auga geriau nei paprastose, o derlius paprastai būna 2-3 kartus gausesnis, kadangi šiluma, išsiskirianti yrant organinėms medžiagoms, kyla iš apačios į viršų ir taip skatina daržovių, kurios mėgsta šilumą, klestėjimą.

Pakeltas lysves lengva prižiūrėti kadangi prie jų nereikia lankstytis, galima dirbti sėdint. Tad šias lysves gali prižiūrėti ir vyresni žmonės ar neįgalieji.

Visas sodo atliekas galite kompostuoti, o kiekvieną pavasarį lysvę praturtinsite nauju kompostu.

Lysvių neniokos katės ir šunys – niekas nenumindžios daržovių kraštų.

KOKIE PAKELTŲ LYSVIŲ TRŪKUMAI

Karštomis vasaros dienomis paaukštintos lysvės išdžiūsta greičiau, tad reikia lysves gausiai laistyti.

Pakeltų lysvių vienas didžiausių pavojų – graužikai (pelės ir kurmiai), visgi nuo šių graužikų iš dalies galite apsisaugoti lysvės šonuose išklota medžiaga arba įrengtos metalinės grotelės.

Įrengti pačią pirmą lysvę pareikalaus daugiau pastangų ir laiko nei įrengiant įprastą lysvę.

Kiekvienais metais reikia laikytis plano: pirmaisiais metais sodinti daug naudingų maisto medžiagų sunaudojančias daržovės tokias kaip pomidorus, kopūstus, agurkus, česnakus ar cukinijas, vėliau galima sodinti mažai maisto medžiagų reikalaujančius augalus kaip salotas, gražgarstes ar špinatus.

KAIP APSODINTI PAKELTĄ LYSVĘ

Pakeltoje lysvėje daržovės auginamos maždaug 3-4 metus, kadangi per tokį laiko tarpą suyra visi sluoksniai. Rekomenduojame pakeltas lysves įrengti iš rudens arba ankstyvą pavasarį. Tarp pagrindinių daržovių galima pasisėti prieskoninių augalų, kurie padės atbaidyti kenkėjus. Puikūs deriniai yra: pomidorai su petražolėmis, morkos su svogūnais, salotos su ridikėliais bei agurkai su krapais.

Šiose lysvėse galima sodinti ir kitus augalus, išskyrus krūmus, medžius ir aukštas gėles. Nusprendusiems įsirengti darželį, viduryje sodinkite aukštesnius augalus, o iš šonų – žemesnius.

Visų reikmenų pakeltai lysvei įsirengti ir augalų ieškokite artimiausioje MOKI-VEŽI ir nepamirškite pasinaudoti mūsų specialiais pasiūlymais! Gausaus ir ilgalaikio derliaus!

Bendri pranešimai

Palikite komentarą

*
*
*