DARŽAS ANT PALANGĖS AR BALKONE: KAIP TOKĮ SUSIKURTI?

DARŽAS ANT PALANGĖS AR BALKONE: KAIP TOKĮ SUSIKURTI?

Šiomis dienomis dažnai kalbama, kodėl svarbu maistą užsiauginti patiems. Sodininkystės šalininkai rekomenduoja į savo mitybos racioną įterpti kuo daugiau ką tik skintų daržovių, vaisių, uogų ar prieskoninių žolelių ir mažiau juos laikyti šaldytuve. Vis susikurti valgomam pasauliui aplink save nebūtinai reikalingas didžiulis sklypas, užtenka atlaisvinti vietą balkone, terasoje ar ant palangės.

 

TENDENCIJA: KĄ AUGINŲ, TĄ VALGAU

 

Šiais laikais galime pastebėti augantį žmonių sąmoningumą, kad nebūtina maitintis produktais, o ypač vaisias, uogomis ar daržovėmis, kurios nekeliavo ilgą kelią, kol pagaliau pasiekė ir mūsų virtuvės stalą. Tendencijos užsiauginti patiems maistą efektyvumą nėra sunku patikrinti – užsiauginkite valgomų augalų vienais metais ir įvertinkite, ką galėtumėte sėti ir kitais.

 

Ką auginame?

 

Jei planuojate pirmą savo derlių, pradėkite nuo mažų mėgstamų žolelių vazonėliuose. Jei jūsų balkonas, terasa ar palangė bent pusę dienos yra lepinami saulės spindulių, to pakaks, kad galėtume mėgautis gardžiomis, šviežiomis žolelėmis ištisus metus.

Balkonuose ar terasose puikiai augs daugelis prieskoninių ir uoginių augalų, daržovių. Prieskoniniai augalai, kuriuos išties verta auginti yra raudonėlis, rozmarinas, bazilikas, petražolė, čiobrelis, kalendra, melisa, mėta, pipirinė bei daržinis builis. Pabandykite užsiauginti ir tuos produktus be kurių sunkų įsivaizduoti daugelį užkandžių, patiekalų ar net desertų – pasisodinkite pomidorų, baklažanų, paprikų, ankštinius pipirus, braškes ar avietes.

SVARBU: neskubėkite sėti visų žinomų augalų sėklų, kreipkitės į MOKI-VEŽI specialistus ir padės išsirinkti prieskoninių žolelių ar daržovių sėklas, tinkamus auginti induose jūsų balkone, terasoje ar ant palangės.

 

Kaip auginti?

 

Saulės šviesa yra tiesiog būtina. Prieskoninės žolelės toleruos ir visišką kaitrą, bet lapinėms daržovėms tiek saulės tikrai nereikia, tad vasarą patartina perkelti jas ant rytinių ar vakarinių palangių. Augalus laistykite pagal poreikį. Atminkite, kad prieskoninės žolelės gali ilgiau išgyventi sausroje, o salotos reikalauja daug drėgmės, tačiau svarbu nesupūdyti.

Trumpalaikiam auginimui viename vazone galime kombinuoti įvairius augalus.

Jei norite, kad augalais nepatirtų streso, nenuraškykite visų lapelių vienu kartu. Kitaip augalui nebeliks būdų kaip pamaitinti šaknis ir jis galiausiai žus.

 

PAPUOŠKIME BALKONĄ – ČIA GALI AUGTI IR GĖLĖS, IR MEDELIAI

 

Vasarą bežvelgiant į kitų balkonus mūsų dėmesys tikrai lieka atkreiptas apželdintų balkonų, papuoštų įvairiaspalvių gėlių krūmais. Sodininkai pataria balkonuose sodinti valgomas gėles, daržoves ir žoleles, tad būsite tikrai stilingi, madingi, džiaugsitės kvapais, grožiu ir skoniu. Balkone patartina auginti vieną ar kelis tikrai didelius augalus – medelius, kurie sukuria brandaus ir jaukumo įvaizdį bei suteikia struktūros.

Visų reikmenų ir augalų ieškokite artimiausioje MOKI-VEŽI ir nepamirškite pasinaudoti mūsų akcijomis! Gausaus ir gardaus derliaus!

Bendri pranešimai

Palikite komentarą

*
*
*