GEGUŽĖS MĖNESIO DARBAI SODE IR DARŽE

GEGUŽĖS MĖNESIO DARBAI SODE IR DARŽE

Paskutinis pavasario mėnuo prasidėjo! Gegužę, anot MOKI-VEŽI eksperto, darbų sode ir darže tikrai netrūks. Ar žinote, ką šį mėnesį būtina ir galima nuveikti? Kviečiame skaityti naujausią mūsų blogo įrašą, susipažinti su patarimais ir juos įtraukti ir į savo darbų sąrašą. Primename, kad visų sodo darbams reikalingų prekių geromis kainomis rasite MOKI-VEŽI parduotuvėse bei www.mokivezi.lt. Nepamirškite pasinaudoti ir mūsų nuolaidomis!

SVARBIAUSI GEGUŽĖS MĖNESIO DARBAI

  • Pirmąją savaitę aktualus ir vienmečių augalų, pavyzdžiui, pelargonijų, tagečių, begonijų, jurginų ir kt. sodinimas gėlynuose ar talpose. Jų asortimento ieškokite MOKI-VEŽI SODO GAMOS skyriuose;

  • Šį mėnesį pastebime ir suaktyvėjusį sodo baldų pirkimą. Gegužės pradžioje, orams atšilus, paprastai jau įrenginėjamos poilsio zonos terasose, balkonuose. Ar jau išsirinkote patikusių baldų komplektą? Apžiūrėkite asortimentą mūsų parduotuvėse arba www.mokivezi.lt;
  • Antroji mėnesio savaitė – geras laikas sodinti svogūnines gėles, pavyzdžiui, kardelius, jurginus, lelijas. Jų svogūnėlių ieškokite SODO GAMOS skyriuose;
  • Gėlynuose bei talpose  jau galima sodinti ir daugiametes gėles, galima imtis rožių, raganių sodinimo;
  • Į lysves sodinamos braškės. Tiems, kas neturi daržo, mūsų ekspertas braškių pasodinti rekomenduoja ir į vazonus balkonuose. Rinkitės pakabinamus vazonus, lovelius arba susimeistraukite braškėms skirtą kelių aukštų vazoną-bokštą;
  • Mėnesio vidurys ir antroji pusė – intensyvus rododendrų ir kitų pavasarinių dekoratyvinių krūmų, pavyzdžiui, alyvų, žydėjimo metas! Grožėkimės, prižiūrėkime, pasirūpinkime. Na, o dauguma sodininkų sako, kad būtent šiuo metu sodinamos bulvės. Ar jau ėmėtės šio darbo? Jei ne, ši savaitė – tam puikus laikas;
  • Mėnesiui keliaujant į pabaigą, lauke jau galėsite sodinti pomidorus, sėti pupeles;
  • Gėlių mylėtojai jau imasi ir bijūnų, begonijų sodinimo;
  • Ieškote naujų uogakrūmių? Apsilankykite MOKI-VEŽI parduotuvėse, kur rasite itin platų įvairių sodinukų pasirinkimą. Gegužės antroji pusė – palankus laikas sodinti šilauoges. Jas mūsų pirkėjai vis dažniau renkasi dėl ne tik dėl lengvos priežiūros, bet ir dėl šilauogių naudos mūsų organizmui. Šilauogės kupinos įvairių vitaminų, kurios stiprina mūsų organizmą. O be to, jos dar ir labai skanios, jas ypač mėgsta vaikai;

PATRĘŠKITE VEJĄ

Iki gegužės pabaigos būtina atlikti pirmąjį vejos tręšimą. Ar tai jau padarėte? Jei dar ne, kviečiame užsukti į artimiausią MOKI-VEŽI, išsirinkti specialiai vejos tręšimui pavasarį skirtas trąšas ir artimiausiu metu ją patręšti.

Vejos tręšimas pavasarį – itin svarbus darbas. Tai padės jūsų vejai atsigauti po žiemos, prisotins naudingomis medžiagomis, sugrąžins jos išvaizdą. MOKI-VEŽI ekspertas pavasarį veją tręšti rekomenduoja tokiomis trąšomis, kurių sudėtyje būtų azoto, kalio ir fosforo. Fosforas pagerina šaknų formavimąsį, azotas stimuliuoja augimą, o kalis padidina atsparumą ligoms bei sausrai.

Tręškite saikingai, nepertręškite, vadovaukitės ant trąšų pakuotės nurodyta instrukcija.

Vejoje pastebėjote sąmanų? Mūsų asortimente rasite ir tokių trąšų, kurios ne tik praturtina veją naudingomis medžiagomis, bet tuo pačiu ir išnaikina sąmanas.

GEGUŽĖS PRADŽIOJE PRADĖKIME NUO AUGALŲ, ATSPARIŲ ŠALČIAMS!

Gegužę rekomenduojama į dirvą sėti augalus, kurie nebijo šalčio ir gali iškęsti pavienes šalnas, nes gegužę naktimis temperatūra dar gali nukristi iki minusinės. Drąsiai sėkite ridikėlius 1-2 cm gylyje į gerai išpurentą dirvą, tarp sėklų išlaikydami 3-4 cm tarpą. Ridikėlius galima sėti ir antrą kartą, maždaug iki gegužės vidurio. Patariame nesėti per daug ridikėlių vienu metu, kadangi po to sunku suvalgyti visą derlių, tad rekomenduojame sėti mažiau ir vėliau pakartoti. Gegužę galite pasisėti morkų, tik atminkite, kad jų negalima sėti labai anksti, kadangi daigelių teks laukti labai ilgai. Svarbiausia atkreipti dėmesį į oro temperatūrą – ji turėtų būti jau aukštesnė, apie +15 °C laipsnių šilumos, o pačios dirvos apie +7–8 °C. MOKI-VEŽI ekspertas rekomenduoja morkas sėti apšviestose vietose, 1 cm gylyje. Šį mėnesį verta pasėti salotų, kurios būna įvairiausių rūšių, bet puikiai auga net ir pačiose nederlingiausiose dirvose ir iškenčia šalčius. Salotas sėkite 0,5 cm gylyje jau gegužės pradžioje: tiek į atskirą dirvą, tiek ir tarp kitų daržovių. Jei norite mėgautis šviežiu salotų derliumi visą sezoną, sėkite salotas kas dvi savaites. Nepamirškite pasisėti ir prieskoninių augalų, tokių, kaip petražolės. Jos paprastai sėjamos kelis kartus – ankstyvą pavasarį ir rudenį. Rekomenduojama jas sodinti antroje gegužės pusėje, 1-2 cm gylyje. Šios prieskoninės žolelės puikiai dera ir yra atsparios šalčiams, tad jomis galėsite mėgautis ilgą laiką.

GENĖKITE MEDŽIUS

Gegužės pirmosiomis savaitėmis genėkite vynmedžius, o iki mėnesio pabaigos galite genėti vaismedžius: obelis, kriaušes ir slyvas. Obelis ir kriaušes svarbu nugenėti iki prasiskleidžiant pumpurams. Jei norite mėgautis gausiu derliumi ir sveikais vaisiais, vaismedžius būtina genėti tinkamai.

Pirmiausia, išpjaustykite aplūžusias, sausas šakas bei praretinkite tankiai suaugusias šakas. Nepamirškite padarytų žaizdų užtepti specialiu sodo tepalu. Pavasarį nerekomenduojama genėti vyšnių ir trešnių: jas geriau genėti po derliaus nuėmimo, kadangi taip išvengsite žievių ir medienos užsikrėtimo ligomis. Vaismedžių sodinimas, skiepijimas ir tręšimas Pavasaris yra puikus metas sodinti visus vaismedžius ir vaiskrūmius, tad galite sodinti kaulavaisinius vaismedžius, kadangi pasodinti rudenį, jie nespėja prigyti bei pasiruošti žiemos šalčiams.

Balandis ir gegužės pirmos 2 savaitės – taip pat geriausias metas skiepyti ir perskiepyti kaulavaisinius vaismedžius. Dažnai susiduriame su nusiskundimais, kad vyšnios, slyvos ar abrikosai žydi gausiai, bet nedera. Priežasčių yra įvairiausių: žiedų pašalimas žydėjimo metu, retas bičių žiedų aplankymas ar įvairūs kenkėjai, bet pagrindinė priežastis – blogi medeliai, tad būtina juos paskiepyti. Perskiepykite obelų bei kriaušių medelius, kurie – mažiau derlūs, menkaverčiai.

Taip pat galite prilenkti ir serbentų, agrastų stiebus.

Nepamirškite šį mėnesį papildomai patręšti visų vaismedžių, vaiskrūmių bei uogakrūmių.

PASIRŪPINKITE IR GĖLYNAIS

Jau tikriausiai spėjote nurinkti senus medžių bei krūmų lapus, kitas augalų liekanas, išnaikinti piktžoles ir papurenti žemę. Gegužės pirmoje pusėje pats laikas sodinti kardelius, acidanteras, montbretes, tigrentes frezijas, galtonijas bei kiškiakopūsčių gumbelius. Pavasarį svarbu nepamiršti ir gausiai laistyti kambaryje augančias gėles. Ant saulėtų palangių esančias gėles apsaugokite nuo kaitrios pavasario saulės prie stiklo ištiesdami marlę ar kitą medžiagą.

 

Bendri pranešimai , Idėjos ir patarimai , Sodininko kalendorius

Palikite komentarą

*
*
*