DARBŲ SODE, DARŽE, GĖLYNE BIRŽELĮ ATMINTINĖ: KĄ SVARBU ATLIKTI?

DARBŲ SODE, DARŽE, GĖLYNE BIRŽELĮ ATMINTINĖ: KĄ SVARBU ATLIKTI?

Vasara! Pagaliau gražiausias, kvapniausias ir pats dosniausias sodo, daržo gėrybėmis sezonas prasideda!

Ir, nors pirmąjį vasaros mėnesį didžiausi darbai sode, darže ir gėlyne atlikti, visgi, veiklos tikrai netrūks. Ką svarbu atlikti birželio mėnesį? Naudingų patarimų šia tema turi MOKI-VEŽI ekspertas, tad kviečiame skaityti mūsų blogo įrašą ir su jais susipažinti jau dabar. Tuo pačiu primename, jog visų reikalingų sodo prekių YPAČ GEROMIS KAINOMIS rasite artimiausioje MOKI-VEŽI parduotuvėje bei www.mokivezi.lt. Nepamirškite pasinaudoti ir mūsų pasiūlymais!

SVARBIAUSIŲ DARBŲ TOP 10

  • Šį mėnesį sėjame daugelį daržovių bei prieskoninių žolelių, tokių, kaip, krapai, salotos, svogūnai, morkos, ridikai, pomidorai, agurkai, burokėliai, paprikos ir t.t.;

  • Jei turite šiltnamį, reguliariai jį vėdinkite, mat šiltnamiuose auginami agurkai bei pomidorai dėl per didelio tvankumo gali nustoti megzti vaisius;
  • Labai svarbu gausiai laistyti pasodintą derlių, ypač – jei nėra lietaus. Pasirūpinkite kokybiška laistymo sistema;
  • Šį mėnesį mėgausimės pirmuoju uogų derliumi, sunoks braškės. Laiku jas nurinkite, tinkamai laikykite. Nepamirškite pašalinti braškių ūsų tam, jog sulauktumėte dar gausesnio derliaus;
  • Šį mėnesį į gėlyną galite pasodinti jurginų, kanų, kardelių. Jų ieškokite MOKI-VEŽI SODO GAMOS skyriuose itin geromis kainomis. Taip pat nepamirškite pašalinti jau nužydėjusių gėlių, aptvarkyti;
  • Ravėkite piktžoles;
  • Tręškite pasodintas daržoves, jog paskatintumėte jų augimą;
  • Mėnesio gale sutvarkykite bei paruoškite sandėliuką būsimo derliaus laikymui, pasirūpinkite konservavimo priemonėmis;
  • Šio mėnesio pabaigoje ar liepos pradžioje (priklausomai nuo situacijos) jau bus galima nurinkti serbentų derlių. Jis renkamas tuomet, kai uogos įgauna tipišką savo rūšiai spalvą. Nuėmus derlių, krūmus iškart palaistykite. Tam reikės bent 10 litrų vandens vidutinio dydžio krūmui;
  • Jei jūsų kiemą „papuošė“ kurmių išraustos duobės, į pagalbą pasitelkite garsinį kurmių atbaidymo įrenginį, kuris – ne tik veiksmingas, bet ir draugiškas gyvūnams. Jį rasite MOKI-VEŽI parduotuvėse bei www.mokivezi.lt.

DARŽAS

  • Pražydus rugiams bei erškėčiams, į dirvą jau galite sėti krapus, ridikus rudens derliui. Taip pat – ropes, augurkų, pomidorų, paprikų daigelius.

  • Kas kelias savaites galima sėti salotas, gražgarstes, sėjamąją pipirnę – taip visą sezoną turėsite skanių, kvapnių ir savo užaugintų lapų įvairioms salotoms bei kitiems patiekalams ruošti. Sodinkite tik į gerai sudrėkintą gruntą, reguliariai laistykite.
  • Jei norite turėti savo užaugintų svogūnų laiškų, jų 3-4 cm skersmens galvutes galite sodinti visą sezoną. Kadangi svogūnų laiškai itin nereiklūs, jiems tiks praktiškai bet kokia dirva ir periodiškas laistymas.
  • Birželį taip pat galite sėti burokėlius, šparagines pupeles, špinatus, vėlyvos rūšies morkas, ridikus žiemos atsargoms.

SODAS

  • Šį mėnesį vaismedžiai masiškai numeta vaisių užuomazgas – tai visiškai normalus procesas. Jų nereikėtų palikti sode, o surinkti bei sunaikinti.

  • Jei lietaus nėra, laistykite vaismedžius, vaiskrūmius, o ypač – neseniai pasodintus sodinukus.

GĖLYNAS

  • Štai gėlyne birželį darbų – apstu. Pirmiausia, vertėtų pasirūpinti nužydėjusiomis ir pageltusiomis svogūninėmis gėlėmis. Jas iškaskite, o svogūnėlius išdžiovinkite, nuvalykite bei laikykite sausoje vietoje.
  • Atlaisvėjusiose gėlyno vietose sodinkite vienmetes gėles, o praėjus šalnų pavojui, jau galėsite sodinti petunijas, begonijas, serenčius, šalavijus, spriges ir kt.
  • Gėles geriausia sodinti apniukusią dieną vakare, kai oras šiek tiek atvėsta.
  • Birželio mėnesį dar galite pasodinti gėlyno puošmenas – vėliau šį sezoną žydėsiančius svogūninius bei gumbinius augalus, tokius, kaip jurginai, kanai ar kardeliai. MOKI-VEŽI ekspertas jurginams pataria parinkti saulėtą, nuo vėjo apsaugotą vietą, šioms gėlėms patinka erdvė. Puikiai auga greta tvoros, namo sienos, neaukštų gyvatvorių pietų ar pietryčių pusėje. Tinkamiausia – molio, priemolio ir priesmolio dirva. Tuo tarpu, kanams reikalinga itin drėgna, trąši ir humusinga dirvą, atvirą bei saulėtą vietą. Geriausiai šios gėlės augs, jei pasodinsite į gerai išpurentą bei mėšlu patręštą dirvą (tą darykite bent kelias savaites prieš sodinimą). Gražuoliai įvairiaspalviai kardeliai taipogi mėgsta saulėtą bei nuo vėjų apsaugotą vietą, kaip ir jurginai. Tiesa, jiems tinkamiausia dirva – humusinga, puri, lengva.
  • Visas gėles rekomenduojame reguliariai laistyti, tręšti jiems skirtomis trąšomis, o dirvą, kurioje auga, nuolat prižiūrėti.

NEPAMIRŠKITE LAISTYMO

Birželį ir apskritai vasarą reguliariai laistykite augalus, jei šiems trūksta drėgmės. Tik jokiu būdu nenaudokite vandens tiesiai iš šulinio ar vandentiekio. Augalams geriausias drungnas vanduo iš statinės ar kt. talpos.  Laistymui taip pat skirkite dėmesio: laistykite šaknis, o jei reikia, augalų lapams, stiebams, vaisiams rinkitės laistymo purkštuką su lietaus, švelnia purškimo funkcija.

Nepamirškite gausiai laistyti ir bulvių: šį mėnesį jų laistymas lemia gumbų skaičių. Na, o jei norite sutaupyti laiko ir laistymui skirti jo mažiau, MOKI-VEŽI parduotuvėse arba www.mokivezi.lt ieškokite specialių laistymo, drėkinimo sistemų, kurios pasirūpins jūsų augalais už jus.

NAIKINKITE PIKTŽOLES

Reguliariai raukite piktžoles, kadangi jos jau intensyviai auga ir kėsinasi į būsimą daržo derlių. Išrautų piktžolių nepalikite ant dirvos, bet iškart išmeskite ar sunaikinkite. Po visko žemę lysvėse gražiai papurenkite, sutvarkykite ir palaistykite.

TRĘŠKITE

Birželį daržoves ne tik ravėkite, bet nepamirškite ir jų patręšti: jos sparčiau augs, taps atsparesnės aplinkos poveikiui, ligoms. Platų trąšų pasirinkimą vaisiams, daržovėms, gėlėms ir kitiems augalams rasite MOKI-VEŽI parduotuvių sodo skyriuose.

Linkime malonių sodo darbų!

Bendri pranešimai , Idėjos ir patarimai , Sodininko kalendorius

Palikite komentarą

*
*
*