TULPIŲ SODINIMAS RUDENĮ: KAIP ATLIKTI, KAD JAU PAVASARĮ SULAUKTUMĖTE ŽIEDŲ

Tulpės – tikros pavasarios pranašės: nuostabiais tulpių žiedais pasipuošę sodai kiekvieną pavasarį tarsi praneša apie vis šiltėjančius orus ir pamažu artėjančią vasarą. Patyrę sodininkai žino, kad gražiausiems dalykams reikia ruoštis iš anksto. Ši taisyklė galioja ir tulpių augintojams – kad tulpių žiedais džiaugtumėtės jau šį pavasarį, darbai prasideda dar spalį, mėnesio pradžioje.

Svarbu – oro temperatūra sodinant

Gėlyno savininkams dabar – pats darbymetis, kadangi spalį vyksta pasiruošimas pavasariui ir gėlių sodinimas. Tulpes pradedamos sodinti rugsėjo pabaigoje-spalio pradžioje, tačiau atminkite, kad periodas gali priklausyti nuo vidutinės oro temperatūros.

Idealu, kuomet dirvos temperatūra neviršyja +10 laipsnių, bet nenukrenta žemiau +3-5 laipsnių pagal Celsijų.

Tinkamai parinkite vietą

Tulpėms labiausiai (pa)tinka lygi gėlyno vieta arba su nedideliu nuolydžiu į pietų pusę. Kuo daugiau saulės ir kuo mažiau vėjo – tobuliausios sąlygos tulpėms augti. Tiesa, vėlyvosioms tulpėms tinka ir tos gėlyno vietos, kurios yra daliniame šešėlyje.

Paruoškite dirvą

Tulpėms, kaip ir kitoms svogūninėms gėlėms, nepatinka itin įmirkusi žemė. Jos geriausiai augs lengvose, drėgmei laidžiose bei itin gerai įdirbtose dirvose. Jos rūgštingumas turėtų būti apie pH6,7-7,5.

Tiesa, šioms gėlėms netiks dirva, kurioje prieš tai augo svogūniniai arba bulviniai augalai, kadangi taip gali persiduoti nematodinės, virusinės bulvių ar pomidorų ligos.

Tinkamai sodinkite

Ne vienerius metus tulpes auginantys sodininkai žino, kad jų svogūnėliai turėtų būti sodinami taip, kad plačioji svogūnėlio dalis (šaknelės) būtų nukreiptos į apačią. Idealus gylis – triskart didesnis nei pats sodinamas svogūnėlis, o jei dirva sunkesnė – duobutė turėtų būti didesnė du kartus už svogūnėlį.

Apsaugokite nuo artėjančių šalnų

Šalnų mūsų krašte neišvengsime, todėl tulpes, kaip ir bet kuriuos kitus sodo augalus, būtina paruošti prasidedantiems žiemiškiems orams. MOKI-VEŽI parduotuvių specialistai pataria tulpių svogūnėlius mulčiuoti.

Mulčiavimui tinka durpės, pusiau perpuvęs kompostas, šiaudai. Mūsų specialistai itin rekomenduoja tiek mėgėjų, tiek ir profesionalių sodininkų išbandytą ir pamėgtą durpių substratą Suliflor Professional SF2, kuris tinka šiltnamių, dekoratyvinių augalų, daržininkystės ūkiuose naudoti. Mulčiuojant tulpių svogūnėlius juos ne tik apsaugosite nuo šalnų, bet ir padėsite lengviau įsišaknyti.

Be tulpių svogūnėlių sodinimo, mūsų specialistai pataria nepamiršti ir kitų svarbių spalio mėnesio darbų sode, darže ar gėlyne.

Malonaus rudens!

Bendri pranešimai , Idėjos ir patarimai

Palikite komentarą

*
*
*