KAIP TEISINGAI PERSODINTI ORCHIDĖJAS?

KAIP TEISINGAI PERSODINTI ORCHIDĖJAS?

Orchidėjos – viena populiariausių kambarinių gėlių, sutinkama beveik kiekvienuose namuose. Jų ryškūs, dideli žiedai kartais džiugina net iki pusės metų. Tiesa, kad jos nenustotų augti bei žydėti, joms reikalingos maistingos medžiagos: jų orchidėjos gauna iš naujo substrato, tad jas periodiškai persodinti – būtina. Geriausias tam metas – kai šios nužydi, tačiau persodinti galima ir žydinčias orchidėjas.

Kokį substratą naudoti?

Orchidėjos – tropinis augalas, todėl įprasta žemė joms netinka. Persodindami šias gėles, naudokite specialų, būtent orchidėjoms skirtą substratą. Jis paprastai nelimpa prie šaknų, puikiai praleidžia orą bei sugeria drėgmę.

Kaip persodinti Falenopsis orchidėjas?

Joms idealiai tiks plastikinis vazonas su skylutėmis, kad jame neužsilaikytų vanduo. Vazonas turi būti didesnis nei prieš tai. Puiku – jei šis permatomas, tad gėlė gaus daugiau šviesos.

Atsargiai apverskite vazoną (būtinai prilaikykite orchidėją) ir išimkite jo turinį. Šaknis nuvalykite, kad ant jų nebūtų užsilikusio seno substrato. Jei matote papilkėjusių ar sudžiūvusių šaknų, jas nukirpkite – palikite tik geras. Sutvarkius šaknis, jas nuplaukite, o pjovimo vietas dezinfekuokite su aktyvuota anglimi.

Toliau – lapų eilė. Sausus, žalius ar pageltusius orchidėjų lapus pašalinkite – lygiai taip pat ir sausus žiedynkočius, palikite tik 1 cm stiebelius. Absoliučiai visas pjovimo vietas dezinfekuokite. Sutvarkius augalą, jį bent kelioms valandoms palikite gryname ore, kad šis 100 % išdžiūtų (neturi likti nė lašelio drėgmės, vandens ar dezinfekcinio skysčio).

Augalui išdžiūvus, imkitės jo persodinimo. Į vazono dugną įberkite 1,5 cm substrato, ant jo dėkite orchidėją su kuoleliu ūglių tvirtinimui. Prie jo pririškite žydinčias šakeles ir pilkite likusį substratą (iki pat vazono viršaus). Substrato nespauskite, jį palikite laisvesnį – tegul augalas kvėpuoja.

Persodintą gėlę gausiai perliekite vandeniu. Jis turi būti kambario temperatūros, jokiu būdu ne šaltas! Vandens pertekliui ištekėjus per skylutes, vazoną statykite į tamsesnę namų vietą, o po poros dienų – į jų įprastą vietą atokiau nuo tiesioginių saulės spindulių.

Jei viską atliksite teisingai, sulauksite dar gausesnių žiedų!

Bendri pranešimai , Idėjos ir patarimai

Palikite komentarą

*
*
*